Σε μία εποχή που οι μισές πιθανές ή… απίθανες ερωτήσεις καταλήγουν με την απάντηση: «Μα, φταίει η κλιματική αλλαγή», ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν φταίει, ήταν αδύνατο μέσα σε αυτό το πλαίσιο να μην ενταχθούν και τα κρυπτονομίσματα. Που με μία πρώτη και κάπως πρόχειρη ματιά, δεν συνδέονται με τις ασταμάτητες βροχοπτώσεις σε μέρη που δεν έβρεχε ποτέ, με το λιώσιμο των πάγων ή με οτιδήποτε επιβαρύνει τον πλανήτη. Αλλά, με μία δεύτερη… συνδέονται!
Διότι, για να προκύψει μέρος των κρυπτονομισμάτων χρειάζεται να γίνει «εξόρυξη» («mining»). Και ναι μεν το ορυχείο στην περίπτωσή τους είναι το διαδίκτυο και δεν χρειάζονται εκσκαφείς για να βγάλουν τον λιγνίτη, αρκεί μία σύνδεση στο internet, αλλά χρειάζεται ρεύμα για να δουλέψουν οι υπολογιστές.
Κάπως έτσι προέκυψε και η φορολόγηση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (*), που ξεκίνησε ως δοκιμαστική πρόταση κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποκτά διεθνώς πολλούς θαυμαστές, αρκετούς φανατικούς υποστηρικτές, όπως και αμετανόητους εχθρούς.
Η πρόταση για οικονομική επιβάρυνση (μέσω φορολόγησης) της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εξόρυξης στα 0,045 δολάρια ανά κιλοβατώρα (kWh), θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση που προσφάτως δημοσιοποίησε το Global Solidarity Levies Task Force. Πρόκειται για μια ειδική ομάδα εργασίας που περισσότερο μοιάζει με έναν συνασπισμό ανθρώπων, επιστημόνων ή ακόμα και σύνολο χωρών, που έργο της είναι να αναδεικνύει προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, να αναλύει τους λόγους που την δημιουργούν και να προτείνει λύσεις.
Το δίκτυο Bitcoin για παράδειγμα, που ουσιαστικά έφερε την… δική του επανάσταση το 2009 -όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε- εκτιμάται ότι πλέον χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κάθε χρόνο, απ’ ότι η πλειονότητα των χωρών του κόσμου μεμονωμένα!
Οπότε, η ιδέα της GSLTF, που υποστηρίζεται από χώρες όπως η Γαλλία, η Κένυα και τα Μπαρμπέιντος, θεωρεί πως ένας φόρος για το κλίμα είναι απαραίτητος και στην περίπτωση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Πως βασίζεται πάνω στην λογική του σήμερα και ταυτόχρονα επιδιώκει να οδηγήσει «τις εταιρείες του κλάδου να… πρασινίσουν τον τρόπο που λειτουργούν. Και θα μπορούσε αυτό να δημιουργήσει απελπιστικά αναγκαία χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα λιγότερο εύπορα έθνη να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Σημειώνεται επίσης, πως «τα στοιχεία αυτής ανάλυσης, προκύπτουν από την έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που κατέγραψε τα 0,045 $ ανά kWh ως το ποσό που απαιτείται για έναν διορθωτικό φόρο, ως αντισταθμιστικό στον αντίκτυπο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο κλίμα». Την ίδια στιγμή ο φόρος αυξάνεται στα 0,085 δολάρια ανά kWh στα είδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα.
«Η θεμελιώδης ιδέα είναι να αυξηθεί το κόστος της ρύπανσης, ώστε να εσωτερικεύουν το κόστος που επιβάλλουν στους άλλους», λέει ο Σαρίφ Χίμπους, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και στέλεχος του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.
(*) Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων: Η διαδικασία χρήσης του υπολογιστή για τη λύση πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων με σκοπό την απόκτηση «ηλεκτρονικών μετρητών», δηλαδή ψηφιακών νομισμάτων. Γνωστά και ως κρυπτονομίσματα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο. Μόλις η εξίσωση λυθεί, το αποτέλεσμα προστίθεται σε μια δημόσια λίστα συναλλαγών που ονομάζεται blockchain.
Μία συναλλαγή Bitcoin χρειάζεται όσο ρεύμα καταναλώνει ένας Γερμανός για τρεις μήνες!
Απλώς και μόνο η ταυτοποίηση μιας μεμονωμένης συναλλαγής Bitcoin, απαιτεί τόση ηλεκτρική ενέργεια όση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα άτομο στη Γκάνα σε διάστημα τριών ετών ή ένα άτομο στη Γερμανία για τρεις μήνες, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Οι ηλεκτρονικοί εξορύκτες Bitcoin «τρέχουν» μέσα σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, λειτουργούν σε απαιτητικές ταχύτητες, λύνουν μαθηματικούς γρίφους όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να επικυρώσουν συναλλαγές. Καταναλώνουν πολύ ρεύμα στη διαδικασία αυτή και κερδίζουν Bitcoin σε αντάλλαγμα.
Πίσω από την επιβολή του φόρου λοιπόν, κρύβεται ο στόχος της δημιουργίας κίνητρου στους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων να χρησιμοποιήσουν πιο φιλικά μέσα προς το περιβάλλον ή ακόμη να πείσει το δίκτυο Bitcoin να στραφεί ολικά σε μια λιγότερο ενεργοβόρα μέθοδο για την επικύρωση συναλλαγών.
“The days when new carbon levies were deemed too politically impossible to be on the table are well and truly over” writes @pilitaclark in @FT https://t.co/ONI8utH6sa
— Global Solidarity Levies Task Force (@gsltaskforce) November 21, 2024
Ο Μπάιντεν συμφωνεί, ο Τραμπ… όχι!
Μέχρι στιγμής, η εμπειρία της Global Solidarity Levies Task Force, που προσφάτως παρουσίασε την έκθεσή της στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Μπακού, περιλαμβάνει ανάμεικτα συναισθήματα.
Εισπράττει το αποτέλεσμα της πειθούς που δημιουργούν τα επιχειρήματά της, αλλά στην σύνοδο του Αζερμπαϊτζάν, τα στελέχη της παρατήρησαν πως τα πάντα περιστρέφοντας γύρω από τις χρηματοδοτήσεις. Είδαν αντιπροσώπους από 200 χώρες να μαλώνουν για το πόσα χρήματα θα πρέπει να συνεισφέρουν οι πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει την κλιματική αλλαγή με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ταυτόχρονα όμως, η GSLTF ξεκίνησε έναν ευρύτερο Συνασπισμό για Εισφορές Αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει πλέον 17 χώρες και οργανισμούς, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αφρικανική Ένωση.
«Δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς δημοσιονομική δικαιοσύνη, καθώς όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: Πώς να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όσοι έχουν τα μεγαλύτερα μέσα και τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων πληρώνουν το μερίδιο τους», δήλωσε η Λορέν Τουμπιανά, συνεπικεφαλής της ομάδας Εργασίας Global Solidarity Levies και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα.
Πλέον, η GSLTF έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τις προτάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Απρίλιο του 2025. Μέσω αυτής της παρουσίασης, προβλέπει πως θα λάβει αρκετή υποστήριξη πάνω στην πρότασή της για τις εισφορές, ώστε -σε δεύτερη φάση- να πιέσει για την εφαρμογή τους κατά την επόμενη μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει στη Βραζιλία τον Νοέμβριο 2025.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι στις ΗΠΑ, εκεί όπου γίνεται η περισσότερη εξόρυξη Bitcoin από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προτείνει φόρο 30% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους εξορύκτες κρυπτογράφησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία ενισχύθηκε από εξέχοντες επενδυτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, είναι απίθανο να υποστηρίξει μία τέτοια εισφορά. Ειδικά για λόγους κλιματικής αλλαγής, την οποία, όχι απλώς υποτιμά ως πρόβλημα, αλλά την αγνοεί επιδεικτικά.
Ταυτόχρονα, η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευθεί σε εκπληκτικά ύψη από τη μέρα της επανεκλογή του Τραμπ, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιβαρύνει φορολογικά τον κλάδο, αλλά θα τον προστατεύσει κιόλας.
Διαβάστε ακόμη:
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αίτημα για άρση της ασυλίας της στη Βουλή
- Κλειστά καταστήματα: Ποιες ημέρες δεν λειτουργούν τις γιορτές
- NBG Securities: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες το 2024 – Υγιή τα αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο
- Bloomberg: Χίος και Λέσβος τα νέα hotspot για μυστική μεταφορά ρωσικού πετρελαίου