Βρυξέλλες και Χάγη είχαν διατάξει την αποχώρηση Ρώσων αξιωματούχων, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ως αντίποινα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενημέρωσε πως συνολικά 36 διπλωμάτες θα πρέπει να αποδεσμευθούν από τα καθήκοντά τους και να φύγουν από τη Μόσχα εντός δύο εβδομάδων.

Η ανακοίνωση αφορά 21 Βέλγους και 15 Ολλανδούς πρέσβεις, ενώ βρίσκονται ανάμεσά τους 14 εργαζόμενοι στην ολλανδική πρεσβεία της Μόσχας, αλλά και ένας εργαζόμενος στο γενικό προξενείο της Ολλανδίας στην Αγία Πετρούπολη.

Πριν από πέντε ημέρες, η Μόσχα προχώρησε σε κυρώσεις εις βάρος πολιτικών των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και σε απέλαση ενός Τσέχου διπλωμάτη.

Η Μόσχα προχώρησε στην εφαρμογή κυρώσεων σε συνολικά 398 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και 87 Καναδούς γερουσιαστές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισημαίνεται πως «σχεδιάζεται η επιβολή περισσότερων».

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε 328 εκπροσώπους της ρωσικής Δούμας (δηλαδή, του κοινοβουλίου).

Επιπλέον, η Μόσχα γνωστοποίησε χθες (13/04) την απέλαση υψηλά ιστάμενου Τσέχου διπλωμάτη, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 16 Απριλίου να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν προχωρήσει σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Δανία ενημέρωσε ότι θα απελάσει 15 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία, ύστερα από καταγγελίες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και δολοφονίες αμάχων στη Μπούχα.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγριότητας, βαναυσότητας και εγκλημάτων πολέμου, που όπως φαίνεται έχουν τελεστεί στην ουκρανική πόλη», είχε αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γέπε Κόφοντ.

«Επιβεβαιώσαμε ότι οι 15 πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκονταν σε ενέργειες κατασκοπείας», τόνισε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής και το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας δεν επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις.

Η Γερμανία κήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 40 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ και η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει μεγάλο αριθμό Ρώσων υπαλλήλων με διπλωματικό καθεστώς, των οποίων οι ενέργειες είναι αντίθετες με τα γαλλικά συμφέροντα ασφαλείας.

Η Μόσχα, η οποία ισχυρίσθηκε ότι οι εικόνες με τους εκτελεσθέντες αμάχους στη Μπούχα αποτελούν «πλαστά προϊόντα της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο τη δυσφήμιση της Ρωσίας», είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο να προβεί σε αντίποινα.

Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση 30 Ρώσων αξιωματούχων

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε δηλώσει ότι είναι μέτρο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, «το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους και κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, ως συνέπεια της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Σουηδία χαρακτήρισε ως «personae non gratae», ακόμη τρεις Ρώσους εκπροσώπους

Η σκανδιναβική χώρα απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες, που «δεν ενεργούσαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τη συνθήκη της Βιέννης», ανέφερε πρόσφατα η Υπουργός, Αν Λίντε.

Στις 05 Απριλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, όρισε ως «personae non gratae» υψηλόβαθμα μέλη της μόνιμης ρωσικής αποστολής.

«Αποφάσισα να χαρακτηρίσω ως personae non gratae ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. για συμμετοχή σε δραστηριότητες, αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς», είχε αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Ένα 24άωρο αργότερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απέλαση 12 Ρώσων αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντάς τους επίσης ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα».