Ικανοποίηση εκφράζουν αλλά και διευκρινίσεις θέλουν οι βασικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ρεύματος και αερίου, αναφορικά με το ευνοϊκό πακέτο που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν οι υπουργοί ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΝ.

Όπως μας έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου καθετοποιημένου παρόχου, ήδη η εταιρία του δέχτηκε την Παρασκευή δεκάδες τηλεφωνικές οχλήσεις, επιστολές με email και απειλές εξωδίκων από μεγάλους πελάτες του αλλά και νοικοκυριά, σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι πελάτες λένε πως «πλέον με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, εμείς δεν θα την πληρώνουμε και το υπόλοιπο του λογαριασμού θα το καταθέτουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αν δεν το δέχεστε εσείς ως εξοφλητικό».

Οι καθετοποιημένοι και μη πάροχοι, ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει ξεκάθαρη διευκρινιστική δήλωση πως οι λογαριασμοί θα πρέπει να πληρώνονται αυτούσιοι και σε ότι περιλαμβάνουν.

Με την ανάκληση της ρήτρας, τότε οι ίδιες οι εταιρείες θα κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

«Πάντως με τα μέτρα Μητσοτάκη έχουμε σημαντική βελτίωση στο θέμα της ρευστότητας τόσο εμείς οι καθετοποιημένοι, όσο κυρίως οι μη καθετοποιημένοι πάροχοι που δεν έχουν παραγωγή και κινδυνεύουν άμεσα με χρεοκοπία με δημοσιοποιημένο παράδειγμα τη Volterra που αναζητά αγοραστή» μας λέει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Σε ότι αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπάρχει η δήλωση Κ. Σκρέκα ότι «πάμε για αναστολή της ρήτρας με θεσμικό τρόπο» αλλά και ανεπίσημη ενημέρωση από στελέχη του ΥΠΕΝ ότι «πάμε να εκδώσουμε Υπουργική Απόφαση τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έχουμε ήδη ζητήσει εισήγηση της ΡΑΕ».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του καθετοποιημένου Ομίλου σχολιάζει: «Τι θα αναφέρει όμως η απόφαση; Ότι δεν υπάρχουν πλέον από 1η Ιουλίου κυμαινόμενα τιμολόγια κάτι που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών προμήθειας; Είναι ξεκάθαρα παράνομο αυτό και η ΡΑΕ πολύ δύσκολα θα το εισηγηθεί. Προσοχή δεν είναι τεχνικό πρόβλημα διατύπωσης αλλά βασικό θέμα της εμπορικής πολιτικής και του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Και συνεχίζει «αλλά και μέλος της ΡΑΕ που ρωτήσαμε μας είπε ότι «ακόμη και η πρακτική εφαρμογή είναι πολύ δύσκολη. Σκέψου ότι κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, ξεκινά από διαφορετική τιμολόγηση, μετά προσθέτει υποχρεωτικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής και από το σύνολο αφαιρεί τις δικές της εκπτώσεις και τις κρατικές επιδοτήσεις. Μύλος δηλαδή!»

Στελέχη του ΥΠΕΝ που ρωτήσαμε παραδέχτηκαν πως «το τοπίο χρήζει ακόμη διευκρινίσεων ίσως και πολιτικών αποφάσεων και όλα αυτά θα γίνουν μέσα στο Μάιο. Μιλάμε όμως για μηδενισμό των επιπτώσεων της ρήτρας στον καταναλωτή, δηλαδή όπως αντιλαμβανόμαστε, η ρήτρα θα ισοσταθμίζεται πλήρως από τις παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική και τις επιδοτήσεις στη λιανική».

Η εκκρεμότητα με τη λιανική πρέπει να διευκρινιστεί αφού αρκετοί πάροχοι έχουν κάνει διακανονισμούς με ΑΔΜΗΕ, ΕΛΑΠΕ και ΔΕΔΔΗΕ και πληρώνουν σε δόσεις τις υποχρεώσεις τους προς τους διαχειριστές, συνεπώς υπάρχουν ασύμμετρες απειλές αθέτησης των υποχρεώσεων.

Πάντως υπάρχει και αισιοδοξία ότι με την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου, της αμοιβής των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με βάση το κόστος παραγωγής τους και την οριστικοποίηση μικρότερης τιμής με την οποία θα αγοράζουν οι προμηθευτές ρεύμα από τη χονδρική, οι ανάγκες ρευστότητας για την αγορά ενέργειας σε ημερήσια βάση θα μειωθούν δραστικά.

«Μην ξεχνάς πως οι προμηθευτές έχουν δεσμεύσει ως κεφάλαιο κίνησης υψηλά ποσά και με εξίσου υψηλό τραπεζικό δανεισμό, άρα τώρα θα ανασάνουν πραγματικά. Άρα και τα αιτήματα για διακανονισμούς θα μειωθούν και οι φουσκωμένοι-απλήρωτοι λογαριασμοί θα ελαττωθούν σιγά-σιγά αλλά και οι δυσάρεστες διακοπές ηλεκτροδότησης θα πάψουν ελπίζουμε γρήγορα» μας λέει το στέλεχος του μεγάλου παρόχου.

Όλοι τα ελπίζουν αυτά, αλλά η πράξη θα δείξει.