Να απελευθερώσει πλήρως τη σύναψη διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού επιδιώκει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να πέσουν οι τιμές από τη χονδρική μέχρι τα νοικοκυριά που υποφέρουν ανυπολόγιστα.

Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί η δέσμευση του 20% της ΔΕΗ ή θα ληφθούν άλλα μέτρα

Αιτία είναι ότι στην ελληνική αγορά ρεύματος και σε αντίθεση με ότι ισχύει για τις πιο ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, έχουμε σχεδόν 100% μετακύλιση των τιμών χονδρικής ρεύματος στην λιανική.

Η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου στο μείγμα παραγωγής πηγαίνει τις τιμές σε ιλιγγιώδη επίπεδα που καταλήγουν στον απελπισμένο τελικό καταναλωτή.

Όπως τονίζει καθηγητής του ΕΜΠ «οι προμηθευτές, καλύπτοντας ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους μέσω διμερών συμβολαίων, θα μπορούσαν να κάνουν hedging και να είναι σε θέση να προσφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό σταθερά τιμολόγια στους καταναλωτές».

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια Ενεργειακών Αγορών της ΡΑΕ, κα Αγγελική Μουρτζίκου λέει πως «κατά τα πρότυπα σύγχρονων ενεργειακών αγορών, η ΡΑΕ τάσσεται υπέρ της άρσης του πλαφόν στις ποσότητες ενέργειας επί συναλλαγών στην προθεσμιακή αγορά, ως ένα ακόμη εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου.Βασική επιδίωξη και σκεπτικό της αρχής είναι η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην προθεσμιακή αγορά ώστε οι προμηθευτές να μπορούν να προφυλάσσονται έναντι της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας των τιμών και να παρέχουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα στους τελικούς καταναλωτές».

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), να εκπονήσει μελέτη όπου θα εξετάζονται όλα τα σενάρια για την διευκόλυνση της σύναψης διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης.

Το ΕΧΕ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εισήγηση και τεκμηρίωση επί του θέματος, ώστε η ΡΑΕ να προχωρήσει στη συνέχεια σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Το πλαφόν του 20% στα διμερή συμβόλαια είχε τεθεί σε εφαρμογή από τη ΡΑΕ από την έναρξη λειτουργίας του Target Model, ενώ παρατάθηκε και για όλο το 2021 με μεταγενέστερη απόφαση της Αρχής.

Το όριο αυτό ίσχυε για όλους τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% στην αγορά, δηλαδή πρακτικά για όλους τους καθετοποιημένους «παίκτες».

Με την απόφασή της για το 2022, η ΡΑΕ αναπροσαρμόζει στο 40% το μερίδιο στην αγορά των εταιρειών που υπόκεινται στο εν λόγω πλαφόν.

Κάτι που σημαίνει ότι πλέον μόνον η ΔΕΗ περιορίζεται, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, να καλύπτει το ανώτερο έως το 20% των αναγκών της, με αγορές ενέργειας εκτός της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Τον Ιούνιο ίσως διορθωθούν οι στρεβλώσεις αυτές.