Με αφορμή την ενεργειακή κρίση αλλά και τα «φέσια» ή τα ανοίγματα – τις τρύπες δηλαδή- των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (όπως της Volton για παράδειγμα) στην αγορά, γίνεται εσχάτως λόγος πολύς τόσο για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όσο και για τον τρόπο που λειτουργούν στη χώρα οι Ανεξάρτητες Αρχές γενικότερα.
Για τον ρόλο της ΡΑΕ η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι μεγάλη και τούτο διότι η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή φέρεται να είναι εκείνη, σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, που μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων και των ισολογισμών θα καθορίσει ποια και πόσα είναι τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών κατά το επίμαχο διάστημα της ενεργειακής κρίσης και θα επιβάλει τη φορολόγηση τους κατά 90%!!!
Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί εάν τα υπερκέρδη θα προκύψουν κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Μαρτίου 2022 ή σε σύγκριση των χρήσεων 2021 με 2020!
Το ζήτημα που εγείρεται είναι από πού κι ως πού η ΡΑΕ δύναται να αξιολογήσει ισολογισμούς, οικονομικά στοιχεία και να προσδιορίσει ποια είναι και πόσα τα τυχόν υπερκέρδη! Ούτε τη γνώση έχει, ούτε την ικανότητα, η οποία απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένους φορείς και οργανισμούς του Κράτους ή του Δημοσίου που κατέχουν τη σχετική γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση!
Από κει και πέρα, η ανάθεση στη ΡΑΕ του υπολογισμού των υπερκερδών, θα ανοίξει μείζονος σημασίας ζητήματα σχετικά με την αξιοπιστία των ελέγχων και του προσδιορισμού του σχετικού φόρου, καθώς και υπόνοιες στην ενεργειακή πιάτσα κατά πόσον θα υπάρξει τυχόν επιλεκτική μεταχείριση σε συγκεκριμένους παρόχους, για διάφορους λόγους!
Επιπροσθέτως, στην αγορά – όχι μόνο στην ενεργειακή- συζητείται ήδη ευρέως το ζήτημα της τεράστιας καθυστέρησης από την ΡΑΕ να επιβάλει πρόστιμα, να ανακαλέσει άδειες και να φέρει στο φως της δημοσιότητας τη λίστα των παρόχων ενέργειας που δεν πληρώνουν και έχουν φεσώσει την αγορά, το Κράτος ή και τα δύο!
Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της λίστας είχε ως αποτέλεσμα την διαρροή φημών για πλήθος εταιρειών, που προκάλεσε σύγχυση και ανωμαλία στην αγορά η οποία δεν γνώριζε ποιοι είναι οι «φεσαδόροι» και γενικώς εκείνοι που χρωστούν στο κράτος, δεν αποδίδουν τα οφειλόμενα βάσει των συμφωνηθέντων και ταυτοχρόνως παρουσιάζουν μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς τους!
Αντιθέτως η ΡΑΕ όφειλε να έχει διενεργήσει έγκαιρα σχετικούς ελέγχους και να επιβάλλει ποινές τόσο για την αισχροκέρδεια όσο και γι αυτούς που δεν πλήρωναν και όχι να ενεργοποιείται εκ των υστέρων, αφήνοντας ταυτόχρονα επί μακρόν την πιάτσα στο σκοτάδι σχετικά με την ταυτότητα των παρόχων που αποδεικνύονται αφερέγγυοι και προβληματικοί οικονομικά!
Το ζήτημα της προφανούς ανεπάρκειας της ΡΑΕ εγείρει αναπόφευκτα σοβαρά ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, από την Αρχή Ανταγωνισμού με την «ανεξέλεγκτη» και απροσδιόριστη στάση (άλλοτε αργοπορεί, σε άλλες περιπτώσεις κάνει πίσω και αλλού δεν παρεμβαίνει) έως την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τα ζητήματα με τα τιμολόγια της κινητής και τις καταγγελίες για δημιουργία «καρτέλ» αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!
Επιπροσθέτως συζητείται ευρέως στην αγορά το γεγονός ότι παρά τα θρυλούμενα και τις σχετικές διαρροές η Αρχή για το ξέπλυμα δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών) ούτε Ρώσων συνεργατών (έμμεσα ή άμεσα) του συστήματος Πούτιν στην Ελλάδα, ούτε Ρώσων ολιγαρχών που κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας στη χώρα, ούτε φυσικά εγχώριων επιχειρηματιών που έπαιξαν στην Ελλάδα το παιχνίδι της φιλορωσικής προπαγάνδας και διείσδυσαν στα ΜΜΕ και τις Υποδομές…