Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ προκάλεσε αλλαγές στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα. Η Υπηρεσία Ασύλου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή έκδοσης αποφάσεων, καθώς η βασική αιτιολογία για τη χορήγηση ασύλου –οι διώξεις από το καθεστώς Άσαντ– θεωρείται πλέον αμφισβητή. Η νέα ηγεσία στη Συρία, που αυτοαποκαλείται «προσωρινή», δεν έχει ακόμη δώσει σαφή δείγματα γραφής, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την κατάσταση στη χώρα.
Αναμονή για Αξιόπιστες Πηγές και Στοιχεία
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριο Καλέα, οι αποφάσεις ασύλου βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία καθιστά αδύνατη την έκδοση νέων αποφάσεων. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, οι Σύροι πρόσφυγες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και να συμμετέχουν στη διαδικασία ασύλου, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα καθυστερήσουν.
Εθελοντικές Επιστροφές Σύρων στη Συρία
Μετά την πτώση του καθεστώτος, λίγοι Σύροι στην Ελλάδα έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν. Τρεις πρόσφυγες από δομές στη Φιλιππιάδα, τη Δράμα και το Κουτσόχερο έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να γυρίσουν στη Συρία, παρά το αβέβαιο κλίμα. Οι επιστροφές μπορούν να γίνουν είτε με προσωπικά έξοδα μέσω Τουρκίας είτε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος προσφέρει οικονομική υποστήριξη. Προς το παρόν, το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών του ΔΟΜ στη Συρία έχει «παγώσει», λόγω της ρευστής κατάστασης στη χώρα.
Αναγκαστικές Επιστροφές: Δυσκολίες και Περιορισμοί
Η αναγκαστική επιστροφή Σύρων προσφύγων απαιτεί την απόρριψη αιτήματος ασύλου. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο μέχρι να επανεκτιμηθεί η κατάσταση στη Συρία και να κριθεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι για τη χορήγηση ασύλου. Επί του παρόντος, η Υπηρεσία Ασύλου βρίσκεται σε αναμονή για περισσότερα δεδομένα.
Στοιχεία για τις Αιτήσεις Ασύλου στην Ελλάδα
Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2024, είχαν υποβληθεί 9.328 αιτήσεις ασύλου από Σύρους υπηκόους. Από αυτές:
- 3.091 αιτήσεις έγιναν αποδεκτές.
- 4.474 αιτήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία.
- 1.550 αιτήσεις είναι στη φάση καταγραφής.
- 213 αιτήσεις έχουν απορριφθεί.
Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Άσυλο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλές χώρες έχουν «παγώσει» την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων ή προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι συζητείται σχέδιο για εθελοντικές επιστροφές Σύρων στις πατρίδες τους.
Στοιχεία για τους Σύρους Πρόσφυγες στην Ευρώπη
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να φιλοξενεί το 59%. Άλλες χώρες που φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς Σύρων είναι η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Προκλήσεις για τον Επαναπατρισμό
Παρά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, οι συνθήκες στη Συρία παραμένουν ασταθείς. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, μόνο 38.300 Σύροι πρόσφυγες επέλεξαν να επιστρέψουν πέρυσι. Οι λόγοι περιλαμβάνουν τη φτώχεια (το 90% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας), την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια.
Η οριστική επίλυση του ζητήματος απαιτεί σαφείς ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα και αξιόπιστα στοιχεία για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Συρία.
Διαβάστε ακόμη
- Τα τρία ελληνικά ξενοδοχεία που μπήκαν στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου
- Τι θα συμβεί αν πληκτρολογήσεις «All I want for Christmas is you» στο Google
- Τα φαγητά που ξεχωρίζουν οι τουρίστες από τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο
- Σε συζητήσεις με τον Φερίτ Σαχένκ της Dogus για το Grand Resort Lagonissi ο Μαντωνανάκης