Η εκκίνηση της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Modvion ολοκλήρωσε την εγκατάσταση μιας ξύλινης τουρμπίνας μήκους 492 ποδιών (150 μέτρων), της ψηλότερης στον κόσμο μέχρι στιγμής.

Ο πύργος έχει αρθρωτό σχεδιασμό, χρησιμοποιεί ξύλο ελάτης και κατασκευάζεται σε εργοστάσιο για να συναρμολογηθεί αργότερα. Δεν αποτελεί έκπληξη η έδρα της εταιρείας στη Σουηδία.

Όταν οι κατασκευαστές στροβίλων θέτουν ρεκόρ για την εγκατάσταση στροβίλων ύψους 827 ποδιών (252 m) σε 24 ώρες, το κατόρθωμα που επιτεύχθηκε από τον ξύλινο στρόβιλο φαίνεται να υπολείπεται τρομερά.

Ενώ οι ψηλότεροι στρόβιλοι επιτρέπουν μεγαλύτερες σαρώσεις για τα πτερύγια και μπορούν να πιάσουν ταχύτερους ανέμους, η κατασκευή τους από χάλυβα έχει σοβαρούς περιορισμούς.

Οι μεγαλύτεροι στρόβιλοι χρειάζονται πύργους με μεγαλύτερη διάμετρο για να τους στηρίξουν. Ενώ αυτά μπορούν να μεταφερθούν με τη χρήση μεγαλύτερων αερομεταφορέων για υπεράκτια έργα, η εγκατάστασή τους στην ξηρά δημιουργεί πολλαπλές δυσκολίες.

Με σήραγγες, γέφυρες και κυκλικούς κόμβους, οι οδικές μεταφορές παρουσιάζουν πολλαπλές προκλήσεις για τη μετακίνηση μεγάλων εξαρτημάτων στροβίλων, καθιστώντας την εγκατάστασή τους δύσκολη για χερσαία έργα.

Διαβάστε ακόμη: