Μια γενική γραμματέας – ολίγον θεία – του υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε πέρσι με τυμπανοκρουσίες – και φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση – στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Υποτίθεται μάλιστα ότι αυτό έγινε με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου αν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η θεία είχε όλη κι όλη την εύνοια ενός ατόμου εκεί – κι αυτός δεν είναι ο Πρωθυπουργός.

Υποτίθεται επίσης ότι η θεία ήταν εξπέρ στα ευρωπαϊκά.

Λέω υποτίθεται γιατί μετά από ένα χρόνο, όλοι έχουν απηυδίσει με τη θεία, η οποία καταφέρνει να είναι συγχρόνως υπερσυγκεντρωτική και πλήρως αναποτελεσματική.

Η θεία σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται να μην ξέρει σε βάθος τους φακέλους τους οποίους δεν αφήνει από τα χέρια της ή, ακόμη χειρότερα, έχει γίνει αντιληπτή να μην υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στα συμβούλια όπου συμμετέχει.

Συνεπώς, στις Βρυξέλλες μπορεί να βρέχει, αλλά η θεία φροντίζει να μην βρέχεται.

Το ερώτημα είναι τί εξυπηρετεί η τοποθέτησή της εκεί πόσο μάλλον που έχει τριετή θητεία, φροντίζοντας για προκηρύξεις θέσεων στην ομάδα της που να φέρουν κοντά της πρόσωπα επιλογής της – διότι με τους εμπειρογνώμονες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας δεν ήθελε, βεβαίως, να συνεργαστεί.

Ως έμπειρος Ρουμελιώτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που ήταν ο υπηρεσιακός προϊστάμενος της θείας, ένιπτε τας χείρας του σε λογική «την έβαλε το Μαξίμου».

Στο Μαξίμου, ως γνωστόν, υπάρχει Κυριάκος Μητσοτάκης επί των ημερών του οποίου, η Ελλάδα έχει ανεβάσει μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη. Η θεία όμως ξέρει μόνο από χειρόφρενο.

Γι’ αυτό κι αν κάτι ήθελαν όλοι στις Βρυξέλλες, είναι να μην εμπλέκεται η θεία στο χειρισμό των θεμάτων τους.

Βεβαίως, οι εκλογές φέρνουν αλλαγές, μπλε φακέλους και αξιολογήσεις.

Αισθάνομαι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα δει, με τη γνωστή του νηφαλιότητα, όλες τις τοποθετήσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά – των Βρυξελλών μη εξαιρουμένων.

Και ότι η θεία δεν μετράει χρόνια, αλλά εβδομάδες και μέρες.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αξιόλογα στελέχη που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις Βρυξέλλες – και όχι ένα πόστο ευκαιρίας.

Διαβάστε περισσότερα