«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, με την ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, η αξιοποίηση και η επανάχρηση των αξιόλογων κτιριακών κελυφών και η ανάδειξη της Πειραιώς ως πολιτιστικό άξονα παράλληλα προς τη λεωφόρο Συγγρού», δήλωσε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την οποία παρουσίασε και κάποια αριθμητικά δεδομένα.
«Η υφιστάμενη δόμηση είναι περίπου 27.000 τμ. Η νέα δόμηση θα είναι 24.500 τμ. μετά από κατεδαφίσεις. Οι αδόμητοι χώροι είναι σήμερα 8.890 τμ και με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι 13.360 τμ, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια περιοχή σαν την Πειραιώς με την πυκνότατη δόμηση που έχει», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.
Πειραιώς 260: Είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη βιομηχανική και πολιτιστική ιστορία
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς στην Τράπεζα Πειραιώς να συμβάλλουμε ενεργά στην ανάπλαση και ανάδειξη ενός εμβληματικού τοπόσημου της Αθήνας. Σήμερα με τη δωρεά μας για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Πειραιώς 260. Είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη βιομηχανική και πολιτιστική ιστορία, ο οποίος αποκτά νέα δυναμική διάσταση, καθώς με την πρωτοβουλία αυτή επιταχύνεται μια μεγάλη επένδυση που θα τον μεταμορφώσει σε έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
«”Η Πειραιώς για την Πειραιώς”. Το λογοπαίγνιο είναι προφανές, αλλά η ουσία είναι βαθύτερη. Για εμάς ο πολιτισμός είναι μοχλός προόδου, δημιουργικότητας και καινοτομίας. Και αυτή η δέσμευση αποτυπώνεται στη σταθερή μας στήριξη σε έργα και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά, διαμορφώνοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο βιώσιμο μέλλον», συμπλήρωσε.
«Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που αφορά την παρουσίαση της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με το ΥΠΠΟ για τη χρηματοδότηση της μελέτης ανάπλασης του χώρου Πειραιώς 260», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, που μίλησε για έναν χώρο «γνώριμο», καθώς «τον επιλέξαμε για να παρουσιάσουμε, την περασμένη άνοιξη, τη νέα εταιρική μας ταυτότητα. Είναι ένας χώρος που μας ταιριάζει ως πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο όχι μόνο στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την πνευματική και βιομηχανική κληρονομιά της χώρας μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους χώρους που του έχουν παραχωρηθεί, με μια ορθολογικότερη κατανομή. Η διοίκησή του θα στεγαστεί σε επιπλέον χώρο, οι δε θεατρικές σκηνές θα αποκατασταθούν (κατά προτεραιότητα) για να μπορούν να ικανοποιούν τη σύγχρονη λειτουργία τους.
Στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) έχει παραχωρηθεί το Κτίριο Α, η αποκατάσταση του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το Κτίριο Α θα στεγάσει τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, ο δε ΟΔΑΠ θα αναλάβει τη διαμόρφωση αναψυκτηρίου, εστιατορίου και πωλητηρίου που θα καλύπτουν τις ανάγκες συνολικά του συγκροτήματος και των χρηστών του.
Τι θα στεγάζει ο νέος χώρος
Στα άλλα κτίρια θα στεγαστούν το Θεατρικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, καθώς και το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων. «Οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου, μαζί με το Αρχείο και τη βιβλιοθήκη του, αγοράστηκαν το 2021 από το ΥΠΠΟ και πέρασαν στην κυριότητά του.
Πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή θεατρικού υλικού στην Ελλάδα», επισήμανε η Λίνα Μενδώνη για το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του οποίου θα στεγαστούν στην Οικία Σούτσου επί της οδού Σταδίου 47, ενώ οι συλλογές του θα εκτεθούν στην Πειραιώς 260.
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Φοίβου Ανωγειανάκη θα διατηρήσει την ιστορική του έδρα στην Πλάκα, όμως «οι συλλογές και οι δράσεις του θα αποκτήσουν πλέον χώρο ανάλογα της ποιότητας και της δυναμικής τους». Τέλος, στο συγκρότημα θα στεγαστούν και οι μουσειακές ανάγκες του Λυκείου Ελληνίδων, σε χώρους που παραχώρησε το ΥΠΠΟ, έχοντας αναγνωρίσει την «πολύ μεγάλη συνεισφορά του στη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά».
Όπως έγινε γνωστό, η δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς για την εκπόνηση των μελετών είναι του ύψους του 1 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Fitch Solutions: Καλά τοποθετημένες οι ελληνικές τράπεζες για το 2025
- Άννα Βίσση: Χαίρομαι που νομίζουν ότι έχω κάνει κάτι στο πρόσωπό μου ενώ δεν ισχύει, είναι το καλύτερο κοπλιμέντο
- ΗΠΑ: Ανάμεσα στο 1,5 εκατ. μετανάστες που έχουν λάβει εντολή απέλασης υπάρχουν και 211 Έλληνες
- Άκης Τσελέντης: Οσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του