Όπως ακριβώς αναμενόταν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το sell off της Παρασκευής, επέδειξε αντανακλαστική αντίδραση και ανέκτησε μέρος των απωλειών!

Και τούτο καταδεικνύει ότι επικράτησαν οι ψύχραιμες σκέψεις, μετά την «υπερβολική» αντίδραση των αγορών στο άκουσμα της νέας παραλλαγής «Όμικρον», με τις 32 πρωτεϊνικές ακίδες, και την υπό διερεύνηση δυνατότητα της να διαφεύγει της ανόσιας, των εμβολίων και να καθίσταται εξαιρετικά μεταδοτική και μολυσματική!!!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πλήρη εικόνα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού θα έχουμε περίπου σε 2 εβδομάδες!

Και θα αποκτήσουμε – πιθανόν- πλήρη γνώση κατά πόσον προκαλεί πιο βαριά νοσησή ή όχι, αλλά και σε το βαθμό ανταποκρίνονται τα εμβόλια!

Επίσης, καθίσταται σαφές ότι και νέα εμβόλια να υπάρξουν, τροποποιημένα για να εξουδετερώνουν την «Όμικρον», θα χρειαστεί για την παροχή τους στην πλατιά μάζα της κοινωνίας ένα διάστημα περίπου έξι μηνών!

Δηλαδή θα τα έχουμε την άνοιξη!

Την ίδια ώρα, η υπάρχουσα συγκυρία λόγω μετάλλαξης «Δέλτα» εξακολουθεί να είναι πολύ πιεστική, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε ασφυξία και τα κρούσματα στα ύψη όπως και οι θάνατοι!

Μετάλλαξη Όμικρον: Συμπτώματα, εμβόλια και ανοσία - Μύθοι και αλήθειες

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται σαφές ότι οι κυβερνήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, αναζητούσαν αφορμές για να εφαρμόσουν είτε καθολικό λοκντάουν, είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσουν σε υψηλό βαθμό τις οικονομίες!

Και την αφορμή αυτή, ανεξαρτήτως επικινδυνότητας, την βρήκαν στην μετάλλαξη «Όμικρον»!

Υπό αυτή την έννοια, ανεξαρτήτως προσωρινής αντίδραση των Χρηματιστηρίων, φαίνεται πως …μπλέξαμε!

Σίγουρα η ανοδική κίνηση των οικονομιών και τα μεγάλα επιχειρηματικά stories, συμφωνίες και εξαγορές, δεν ακυρώνονται, ούτε αναιρούνται.

Ωστόσο μετά βεβαιότητας …αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας, κρατείται στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διαφανεί η τάση!

Και η αναμονή μπορεί να είναι πολύ μικρή, εάν τα πράγματα με τον κορωνοϊό εξελιχθούν ομαλά, εάν όχι όμως, τότε η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα σκληρά μέτρα, θα επιδράσουν αναμφίβολα στην παγκόσμια οικονομία.

Φυσικά και δεν γυρίζουμε στην αρχή, όταν δεν ξέραμε τίποτα για τον κορωνοϊό! Όμως θα χρειαστεί, έστω λίγος, χρόνος!

Και υπό αυτή την έννοια, αξίζει κανείς με προσοχή να αναλύσει και να εστιάσει σε τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται από το γύρισμα των αγορών ή την στασιμότητα που θα επικρατήσει.

Αγορές – Χρηματιστήρια: Αναζητώντας αντίδραση και σημείο στήριξης μετά το sell off!