Εν μέσω αντικρουόμενων απόψεων και ενός θολού τοπίου που διαμορφώνεται λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» με τις 32 μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας, ξεκινά μια καινούρια εβδομάδα για τις αγορές, όπου αναζητείται σημείο στήριξης και αντανακλαστική αντίδραση μετά το sell off της Παρασκευής και το μίνι κραχ, όπου ειδικά στη Νέα Υόρκη λόγω του thanksgiving ήταν περιορισμένης διάρκειας!

Η παγκόσμια κοινή γνώμη, οι κοινωνίες, οι αγορές και οι επενδυτές, βρίσκονται την ώρα τούτη εν μέσω ενός πλήρως ασαφούς τοπίου σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία διερευνάται κατά πόσον είναι πιο μολυσματική, πιο θανατηφόρα και διαφεύγει της ανοσίας και των εμβολίων!

Σε απλά λόγια το ζητούμενο για τις αγορές και την κοινωνία είναι, εάν «πάμε πάλι από την αρχή» σε σχέση με τον κορωνοϊό, στην εποχή όπου δεν υπήρχαν εμβόλια, ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο είναι αφοπλισμένο ή έστω περιορισμένο!

Και κατά πόσον οι εξελίξεις αυτές, θα επιφέρουν λοκντάουν, αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κλείσιμο των αγορών, επίδραση στην οικονομία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη ζήτηση και την κατανάλωση!

Εάν η «Όμικρον» είναι πράγματι όπως την παρουσιάζουν και όπως καταδεικνύεται από τις υπερβολικές αντιδράσεις αγορών και κυβερνήσεων, τότε «μπλέξαμε»!

Υπό την έννοια ότι θα χρειαστεί χρόνος πολύς, ίσως και έξι μηνών, όπου οι πολίτες θα είναι ακάλυπτοι απέναντι στην πανδημία, έως ότου μετεξελιχθούν τα εμβόλια και βρεθούν οριστικά πλήρως αποτελεσματικά φάρμακα, που ίσως να αποτελούν και την πλέον σοβαρή λύση για την πανδημία.

Στο σενάριο αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αγορές και τα χρηματιστήρια θα υποφέρουν εν μέσω αρνητικού κλίματος, προσδοκιών και πιθανής καθίζησης των οικονομιών εάν εφαρμοστούν επιθετικά λοκντάουν!

αγορές μετάλλαξη όμικρον

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι αλήθεια τόσο επιθετική η «Όμικρον» όπως την παρουσιάζουν; Γιατί δυστυχώς υπάρχει και η άλλη πλευρά της υπόθεσης! Ότι δηλαδή βιώνουμε έναν πανικό υπερβολής! Και τούτο διότι από πολλούς επιστήμονες προκύπτει, μέσω δηλώσεων ή αναρτήσεων στα social media, ότι η «Όμικρον» βάσει των πρώτων στοιχείων και των πρώτων ασθενών ειδικά στη Νότιο Αφρική, δεν προκαλεί βαριά συμπτώματα ούτε θανατηφόρα μόλυνση!

Το βέβαιον είναι ότι οριστική εικόνα για την ταυτότητα της νέας μετάλλαξης θα έχουμε σε 1-2 εβδομάδες! Οπότε και οι αγορές θα επηρεαστούν αναλόγως, ευρισκόμενες σε στάση αναμονής.

Πάντως, η αλήθεια είναι, πως ειδικά η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες αναζητούσαν αφορμή για να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων και τετάρτου κύματος πανδημίας από την μετάλλαξη Δέλτα!

Λοκντάουν στα οποία ήταν αντίθετη η κοινωνία και εμπεριείχαν πολιτικό κόστος!

Επιπροσθέτως, μια ακόμη αλήθεια είναι ότι το γύρισμα των αγορών βόλευε πολλούς, ιδίως εκείνους που είχαν μείνει έξω από το ράλι ανόδου.

Όπως βολεύει πολύ και η «σφαλιάρα» στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που κινούνταν έντονα ανοδικά σε βαθμό υπερβολής προκαλώντας πληθωριστικές τάσεις και σοβαρά προβλήματα λόγω ακρίβειας στην κοινωνία και τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα!

Οι αγορές πάντως, όπως η εμπειρία και η ίδια η ζωή έχουν καταδείξει, πάντα ξέρουν καλύτερα από εμάς και πάντα προεξοφλούν μελλοντικές εξελίξεις. Και μην ξεχνάμε ότι με την «Όμικρον», τον πανικό περισσότερο προκάλεσε η αντίδραση των αγορών, τις οποίες η νέα μετάλλαξη βρίσκει «φουσκωμένες» ή έστω ανεβασμένες!

Ες σήμερον τα σπουδαία! Έχει πραγματικά μεγάλο νόημα να δούμε στην πράξη πως θα αντιδράσουν αγορές και Χρηματιστήρια. Εάν οι ελεύθερες πωλήσεις της Παρασκευής συνεχιστούν το ίδιο επιθετικά, ή εάν επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες απόψεις, οπότε η αντίδραση θα είναι τουλάχιστον αντανακλαστική και θα επικρατήσουν κατ’ αρχήν νέα επίπεδα ισορροπίας! Μέχρι να ξεκαθαρίσει η πραγματικότητα και να πάψουν οι φήμες και ο (κατευθυνόμενος;) πανικός!