Ένας καλλιτέχνης με απόλυτα προσωπική στάση. Με έναν κομψό μηδενισμό με το οποίο διαπραγματεύτηκε την τέχνη του, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων και να σοκάρει τα τότε καλλιτεχνικά δεδομένα της Νέας Υόρκης με τα ρηχά, ανούσια για πολλούς, έργα του.

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο Αμερικανός pop καλλιτέχνης Roy Lichtenstein είναι το πρόσωπο που συγκλόνισε τον κόσμο της τέχνης με τους πίνακες του εμπνευσμένους από κόμικ και τις τολμηρές αναπαραγωγές χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων. Πήρε εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα και τις αναπαρήγαγε στην τέχνη του για να δημιουργήσει νέα πλαίσια και νοήματα. Κατάφερε σταδιακά να γίνει ένας από τους διασημότερους pop καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο Roy Lichtenstein έκανε επίσης γλυπτική, εκτυπώσεις και κεραμικά, αλλά έγινε γνωστός για τους πίνακές του.

Στο pop art atelier της Joy Koumentakou - Athina Vitrina

Όταν αναφερόμαστε στην pop art, το μυαλό μας δεν μπορεί παρά να πάει σε εκείνον. Με τρόπο κάπως παρόμοιο με του Andy Warhol ο οποίος πρακτικά συνέλαβε έναν από τους πιθανούς ορισμούς της Pop Art- το έργο του Lichtenstein είχε αυτή την αίσθηση του διπλού πράκτορα. Η διαφορά ήταν ότι η άμεση προσέγγιση του Warhol δυσκόλευε τη διάκριση της υψηλής κουλτούρας από τη χαμηλή και προκάλεσε μια πλήρη σύγχυση στην τέχνη, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα. Ο Roy Lichtenstein ήταν ο πρώτος Αμερικανός που εξέθεσε πίνακές του στο Tate Modern.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1923, μεγάλωσε σε μια πόλη και σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απαγόρευση, μαζική εμπορευματοποίηση, διαφήμιση και τζαζ. Ο αμερικανικός πολιτισμός εξερράγη προς όλες τις κατευθύνσεις και η μαζική κατανάλωση διαμόρφωσε τον τρόπο που έβλεπε το έθνος τον εαυτό του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr