Η Nike μήνυσε την ιαπωνική μάρκα BAPE για την αντιγραφή των σχεδίων μερικών από των πιο εμβληματικών υποδημάτων της.

Το Reuters αναφέρει ότι ο γίγαντας των αθλητικών ειδών με έδρα το Όρεγκον έχει καταθέσει αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά της A Bathing Ape για παραβίαση του εμπορικού σήματος των Nike Air Force 1, Air Jordan 1 και Nike Dunk. Στην αγωγή αναφέρεται ότι “η τρέχουσα επιχείρηση υποδημάτων της BAPE περιστρέφεται γύρω από την αντιγραφή των εμβληματικών σχεδίων της Nike”.

Σύμφωνα με την Nike, πέντε από τα κορυφαία σε πωλήσεις υποδήματα της BAPE – BAPE STA, BAPE STA Mid, SK8 STA, COURT STA High και COURT STA – είναι πιστά αντίγραφα των προαναφερθέντων αθλητικών παπουτσιών της.

Η Nike ισχυρίζεται ότι η BAPE παρουσίασε για πρώτη φορά τα υποδήματά που παραβίαζαν εμπορικό της σήμα στις ΗΠΑ το 2005, και ότι εδώ και 15 χρόνια, η μάρκα αποκομίζει κέρδη εις βάρος της.

Οι πωλήσεις της BAPE στις ΗΠΑ φέρεται να ήταν “σποραδικές” μέχρι το 2021, ωστόσο η ετικέτα, η οποία ανήκει πλέον στην I.T Ltd. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, “αύξησε δραστικά τον όγκο και το εύρος της παραβίασης της”.

Η αγωγή αναφέρει ότι: “Η αντιγραφή της BAPE ήταν απαράδεκτη για τη Nike, και επειδή οι παραβιάσεις της BAPE έγιναν πρόσφατα σημαντικός κίνδυνος για τα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων της Nike, η Nike πρέπει να δράσει τώρα”.

Oι εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το θέμα, η Nike είπε ότι η BAPE “αρνήθηκε” να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων όταν της ζητήθηκε, οδηγώντας σε αυτή τη μήνυση.