search

ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα απειλή για την οικονομία του ΗΒ εκτός από τον σκληρό πληθωρισμό και την ύφεση

Ο αριθμός των «οικονομικά ανενεργών» ατόμων - εκείνων που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν δουλειά - μεταξύ 16 και 64 ετών έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 630.000 από το 2019.

UK-Employee-Legislation

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πλήττεται τον τελευταίο καιρό από διάφορους παράγοντες στους οποίους έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη κάπως ανησυχητικός.

Πέραν του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, την ύφεση στο εμπόριο -που σχετίζεται με το Brexit και την ευρύτερη υφεσιακή συνθήκη σε εξέλιξη- η οικονομια της χώρας έρχεται τώρα αντιμέτωπη με αριθμούς ρεκόρ εργαζομένων που αναφέρουν αποχή από την εργασία λόγω «μακροχρόνιας ασθένειας».

Σύμφωνα με το Office for National Statistics (ONS) του ΗΒ, την αντίστοιχη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2022, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν τη μακροχρόνια ασθένεια ως τον κύριο λόγο οικονομικής αδράνειας. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά περίπου μισού εκατομμυρίου σε σχέση με το 2019.

Ο αριθμός των «οικονομικά ανενεργών» ατόμων αυξάνεται

Ο αριθμός των «οικονομικά ανενεργών» ατόμων – εκείνων που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν δουλειά – μεταξύ 16 και 64 ετών έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 630.000 από το 2019.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες, τα πρόσφατα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι αυτοί οι χαμένοι εργαζόμενοι πρόκειται να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, ακόμη και την ώρα που πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος ασκούν τεράστια πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα αδείας επιδότησε τις επιχειρήσεις για τη διατήρηση εργαζομένων. Αλλά από τότε που άρθηκαν τα μέτρα καραντίνας, στη χώρα καταγράφηκε μια έξοδο από την αγορά εργασίας εξαιρετικών διαστάσεων μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.

Στην έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το ONS εκτιμά ότι μια σειρά παραγόντων θα μπορούσαν να ευθύνονται για την αύξηση των ανθρώπων που ανέφεραν τη μακροχρόνια ασθένεια ως τον κύριο λόγο οικονομικής αδράνειας.

Μεταξύ αυτών θεωρούνται και οι λίστες αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για περίθαλψη -οι λίστες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα-, η  γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας Covid-19.

Επίσης σύμφωνα με το ONS, oι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από αυτή τη σχετική τάση γεγονός που έχει επίπτωση για ορισμένες βιομηχανίες, όπως η χονδρική και η λιανική, που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες.

Αν και οι επιπτώσεις των θεμάτων που αναφέρονται παραπάνω δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί, η έκθεση συστήνει ότι η αύξηση οφείλεται σε «άλλα προβλήματα υγείας ή αναπηρίες», «ψυχικές ασθένειες και νευρικές διαταραχές» και «προβλήματα που σχετίζονται με [την] πλάτη ή τον αυχένα. ”

Διαβάστε ακόμη: