Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η NBG Securities, διατηρώντας τις συστάσεις overweight.

Οι νέες τιμές στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,50 ευρώ από 2,00 ευρώ, με  54% περιθώριο ανόδου, για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ, με 32% περιθώριο ανόδου και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 42%.

Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να αποτελεί την κορυφαία επιλογή, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς πιστεύει ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση τις άλλες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τους ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι μετοχές τους σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κατά 68% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τα σταθερά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές για τα κέρδη μετά το 2022. Φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους το 2023 κατά 48%. Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οφείλονται στα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής το 2024, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους που αφορούν τη χώρα και τον κλάδο. Οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μέσο όρο 0,82 φορές τον δείκτη Ρ/TBV για φέτος έναντι 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, το οποίο που συνεπάγεται έκπτωση 17%. Η έκπτωση στην αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να μειωθεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Με το δεξί στο 2024

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει το έτος με το δεξί, με μέση απόδοση 26%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι επίσης καλά τοποθετημένες για να αντέξουν τις μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες αναμένεται να σημειωθούν κατά 75-100 μ.β. το 2024, επεκτείνοντας τα δανειακά τους βιβλία. Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση υπεραπόδοσης και για τις τρεις τράπεζες, εξαιτίας των ισχυρών θεμελιωδών τους, της αποτίμησης τους αλλά και της επαναφοράς πληρωμής μερισμάτων. Οι συστάσεις είναι υπεραπόδοση και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτουμε, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση κατά 75 μονάδες βάσης του κινδύνου αγοράς (ERP)», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Το ΤΧΣ διέθεσε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και μέρος των μετοχών του στην ΕΤΕ, σηματοδοτώντας έτσι την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών τους και αναδεικνύοντας την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικά. Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει επιπλέον 18% της ΕΤΕ, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η πώληση αυτής της συμμετοχής. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν την πώληση κάποια στιγμή μέσα στο 2024. «Αναμένουμε ότι η κίνηση αυτή θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στην αγορά, θα αυξήσει τον όγκο συναλλαγών τους και ενδεχομένως να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους, καθώς κάθε κίνδυνος που σχετίζεται με την αποεπένδυση του ΤΧΣ εξαφανίζεται», καταλήγει η NBG Securities.

Διαβάστε ακόμη