Η φύση από μόνη της έχει μεγαλειώδη παρουσία πάνω στη Γη, αλλά και εκτός αυτής. Έτσι, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, στην αναζήτηση του άπειρου σύμπαντος, εντόπισε και κατέγραψε μία νέα εικόνα ενός γαλαξία και η NASA την παρουσίασε με ενθουσιασμό.
Πρόκειται για τον Sombrero, που ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματός του, που είχε καταγραφεί στις πρώτες -όχι και τόσο ευκρινείς- απεικονίσεις του. Θεωρητικά μοιάζει με το παραδοσιακό μεξικάνικο καπέλο, ενώ η επιστημονική κοινότητα τον αναφέρει και ως Messier 104 ή πιο απλά M104.
Η νέα εικόνα του συγκεκριμένου γαλαξία, αποτύπωσε μία κατάσταση που επαναπλαισιώνει την κατανόησή μας για τη συγκεκριμένη περιοχή του διαστήματος.
Τελικά δεν μοιάζει και τόσο με Sombrero
Οι ειδικοί και οι χειριστές του πανίσχυρου τηλεσκοπίου James Webb, μετά από προσεκτική παρατήρηση, χρησιμοποιώντας τη μεσαία υπέρυθρη όψη του συστήματος, έφθασαν στο τελικό αποτέλεσμα.
Βέβαια, μόλις αντικρίσθηκε η εικόνα, τότε υπήρξε και μία αμφιβολία για το ορθό του ονόματός του. Διότι πλέον, δεν μοιάζει τόσο με Sobrero, αλλά περισσότερο θυμίζει στόχο στην τοξοβολίας, έχοντας το… bullseye στο κέντρο του.
Η ευκρινής ανάλυση προσφέρει που προσφέρει το όργανο μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI) μας δίνει τελικά μια λεπτομερή ματιά του εξωτερικού δακτυλίου, δείχνοντας «περίπλοκες συστάδες» σκόνης. Προηγούμενες εικόνες, που καταγράφηκαν μέσω ορατού φωτός, έκαναν την περιοχή να φαίνεται λεία, αλλά τελικά δεν είναι!
A new photo of the Sombrero galaxy from @NASAWebb reveals finer details of the hat-like formation. It has a smooth inner disk, while its “brim” – the outer ring – is made of intricate lumps. https://t.co/9Hj5pd2TmL pic.twitter.com/MXKpFE2pVU
— NASA (@NASA) November 25, 2024
Η «συσσωματωμένη φύση της σκόνης» υποδεικνύει μόρια που περιέχουν άνθρακα που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι τυπικά απεικονίζουν την παρουσία νέων περιοχών σχηματισμού άστρων. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει εδώ, αν και ο γαλαξίας Sombrero πιστεύεται ότι δεν είναι εστία σχηματισμού άστρων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο γαλαξίας Sobrero (ή όπως αλλιώς καταλήξει να ονομάζεται μετά τις εξείξεις) παράγει λιγότερη από μία ηλιακή μάζα ετησίως. Την ίδια στιγμή ο… δικός μας Γαλαξίας, Milky Way (ελληνιστί «Γαλακτική Οδός»), δημιουργεί περίπου δύο ηλιακές μάζες ετησίως. Ποσότητα μικρή, σε σχέση για παράδειγμα με τον Messier 82 ή αλλιώς «Γαλαξία των Πούρων», που είναι υπεύθυνος για περίπου 20 ηλιακές μάζες ετησίως.
Ο γαλαξίας Sombrero, απέχει 30 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και εδρεύει βαθιά στον αστερισμό της Παρθένου.