Λίγες μόλις μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και την πύρινη λαίλαπα που προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε δάση, σπίτια, καλλιέργειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε το στίγμα της νέας τάξης πραγμάτων, ευκαιρίες, εξαγγελίες, στόχοι και προοπτικές, ενώ σηματοδότησε και το «Νέο ξεκίνημα» με ορίζοντα τις εκλογές του Ιουνίου – Ιουλίου 2023!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης έχοντας στις βαλίτσες του:

Πρώτον, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, τα stress tests, την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο και την θετική έκβαση της υπόθεσης των κόκκινων δανείων, ανακτά την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική οικονομία και τον ιστορικό του ρόλο στο Χρηματιστήριο.

Δεύτερον, την απολύτως επιτυχή έκβαση κορυφαίων ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτή της Εγνατίας οδού που εισέφερε έσοδο 1,5 δις., της ΔΕΠΑ Υποδομών που αποκτήθηκε από την Italgas αντί 733 εκατ. ευρώ, αλλά και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς της Macquarie με τίμημα ρεκόρ, ύψους 2,1δις

Τρίτον, την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ραγδαίας ανάπτυξης, γεγονός που πιστοποιείται στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 16% στο Β’ τρίμηνο του έτους, εξέλιξη που δημιουργεί βασικές προσδοκίες για ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του χρόνου γύρω στο 6,5%!!!

Τέταρτον, την εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών, της μεταποίησης και της οικοδομικής δραστηριότητας!

Πέμπτο, την ολική επιστροφή του Τουρισμού που κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου κινήθηκε υψηλότερα του ιστορικού 2019, προσελκύοντας υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες!

Έκτο, την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού με τον πιο ιδανικό τρόπο, όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος αλλά και την παροχή σοβαρής οικονομικής βοήθειας, με κάθε τρόπο (χρηματικό, φορολογικό) σε κοινωνία, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, εργαζόμενους πολίτες!

Έβδομο, την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, τους οδικούς άξονες σε όλη την Ελλάδα, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και συμβάσεις παραχώρησης!

Η ευνοϊκή διεθνής πολιτική συγκυρία

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της Μεσογείου με αφορμή τον Ντράγκι, αλλά και στη Γερμανία με την έλευση πολιτικής κατάστασης πιο …δημοκρατικής που δεν έχει εμμονές με την περιοριστική πολιτική, το χρέος και τα ελλείμματα, ευνοούν το στοίχημα της ανάπτυξης και δεν κλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας, καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη ευκαιρία!

Η οποία εκτός των άλλων περνάει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους των 72 δις. που η χώρα καλείται να απορροφήσει κατά την επόμενη επταετία!

 

Η διαχείριση της ευκαιρίας και οι …άχρηστοι υπουργοί

Υπό αυτή την οπτική γωνία ο πρωθυπουργός σε μια συγκυρία κρίσιμη και καθοριστική καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την οικονομία, η επιτυχία της οποίας εν πολλοίς εξαρτάται από την απόδοση των υπουργών και των κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης!

Με ορίζοντα μάξιμουμ δύο ετών το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει συνοχή για να επιφέρει αποτέλεσμα και σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να είναι αυστηρός και απαιτητικός σε υπουργούς που κινούνται σε χαλαρούς ρυθμούς, παραγοντίζουν, ρουσφετολογούν, νταραβερίζονται και διαπλέκονται!

Κακά τα ψέματα, η χώρα την ώρα τούτη έχει ανάγκη κυβερνητικά στελέχη ικανά και όχι άχρηστους, τεμπελχανάδες και ψεύτοπαράγοντες που συγχρωτίζονται και συναναστρέφονται με διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Ο καθοριστικός ρόλος του Γρ. Δημητριάδη

Υπό αυτή την έννοια ο ρόλος του οβάλ γραφείου καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμος και καθοριστικός!

Ο έλεγχος και η παρέμβαση του οποίου σε όλο το εύρος του κυβερνητικού σχηματισμού προκειμένου να επιλύονται ανοιχτά ζητήματα και να επιταχύνονται οι διαδικασίες, υπό την εποπτεία του Γρηγόρη Δημητριάδη, ενός προσώπου ικανότατου, με τεράστια εμπειρία και της απόλυτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρίνεται ως απαραίτητη!