Το 1858 ο κύριος Louis Vuitton, βιοτέχνης ειδών ταξιδιού στο Παρίσι, είχε μια ιδέα: ν’ αντικαταστήσει τα μπαούλα με το καμπυλωτό καπάκι που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε, με άλλα με επίπεδο καπάκι που μπορούσαν να στοιβάζονται. Το γκρι Trianon Canvas Flat Trunk έγινε το πρώτο επίπεδο μπαούλο ταξιδιού και σύντομα οι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμά του. Έτσι χτίστηκε μία αυτοκρατορία που έφτασε το 2022 να έχει ετήσιο έσοδο 83 δις δολάρια και να κερδίζει κάθε χρόνο τον τίτλο του πιο εμπορικού luxury brand.

Η Louis Vuitton ανοίγει ξενοδοχείο στο Παρίσι το 2026

 

Το 2026 είναι προγραμματισμένο να ανοίξει το ξενοδοχείο Louis Vuitton στο Παρίσι. Στο 103 της Avenue Champs Elysees, δίπλα στο κατάστημα-ναυαρχίδα της μάρκας, το κτήριο των 6.000 τετραγωνικών μέτρων θα κλείσει μέσα του όλο το σύμπαν αυτού του τεράστιου ονόματος. Συνδυάζοντας την πλούσια παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα και το μοναδικό στυλ βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και έχει γίνει ήδη talk of the town, όχι μόνο σε αυτή την πόλη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην πρόσοψη αποτυπώνεται ήδη η πλούσια κληρονομιά της μάρκας. Έξυπνα σχεδιασμένη για να απεικονίζει ένα από τα εμβληματικά μπαούλα του Louis Vuitton, η προσωρινή κάλυψη έχει μετατρέψει το εργοτάξιο σε σύμβολο πολυτέλειας και ιστορικής κληρονομιάς. Το μπαούλο, ο ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας του οίκου, σηματοδοτεί το ταξίδι και την τεχνογνωσία του στις πολυτελείς αποσκευές. Αυτή η δημιουργική προσέγγιση όχι μόνο αποτίει φόρο τιμής στις ρίζες της μάρκας, αλλά θεωρείται αξιοθέατο για τους περαστικούς και τους τουρίστες, αποτελώντας ένα προσωρινό αλλά εμβληματικό μέρος του αστικού τοπίου του Παρισιού.

Η Louis Vuitton ανοίγει ξενοδοχείο στο Παρίσι το 2026

 

Avenue Champs Elysees
Ο αριθμός 103 της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων είναι μία διεύθυνση με ιστορία. Το art nouveau κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1896, κοσμούσε αρχικά το Παρίσι ως Elysée Palace Hotel. Το επιβλητικό ξενοδοχείο φτιάχτηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1900 ώστε να φιλοξενήσει τους επισκέπτες. Συγχρόνως ανεγέρθηκαν και άλλα ιστορικά κτίρια της πόλης, όπως το Grand και το Petit Palais και το Gare D’ Orsay (μελλοντική στέγη του σημερινού Musée D’ Orsay), όλα για τον ίδιο λόγο.
Οι τοίχοι του 103 έχουν γίνει μάρτυρες μιας πλούσιας ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής σύλληψης της διαβόητης κατασκόπου Μάτα Χάρι το 1917 και της μετατροπής του σε τράπεζα μετά το 1919. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο επιτάχθηκε από τους ναζί πριν γίνει τελικά η έδρα της τράπεζας HSBC μετά την απελευθέρωση. Καθώς τώρα μετατρέπεται και πάλι σε πολυτελές ξενοδοχείο, κλείνει συμβολικά ένας πλήρης κύκλος από την αρχή του. Η προσωρινή πρόσοψη με το μπαούλο είναι ένας χαιρετισμός στο ιστορικό παρελθόν του κτιρίου και στο ταξίδι της μάρκας στην εξερεύνηση της πολυτελείας. «Από την ιστορική άποψη το ακίνητο είναι απόλυτα συγχρονισμένο με την πορεία του Louis Vuitton», λέει ο Νικολά Ζεσκιέρ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου που επέλεξε να κάνει εδώ, μέσα στο εργοτάξιο, το σόου για την Εβδομάδα Μόδας Άνοιξη-Καλοκαίρι 2024. Εκτός από τη βιομηχανική αισθητική του χώρου που αξιοποιήθηκε, το ντεφιλέ έγινε μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης για πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον με υποσχέσεις επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης δομικών υλικών.

Προτού γίνει έρωτας, το φλερτ του οίκου με τον κλάδο της φιλοξενίας ξεκίνησε από το καφέ του ξενοδοχείο Cheval Blanc του Παρισιού, ιδιοκτησίας του γενικού αφεντικού της LVMH Μπερνάρ Αρνό. Πρόκειται για ένα αυθεντικό παριζιάνικο καφέ και chocolaterie δια χειρός του pastry σεφ Μαξίμ Φρεντερίκ, το οποίο φημίζεται για τα εξαιρετικά αρτοσκευάσματα και τις σοκολάτες του. Στο Σεν Τροπέ το εστιατόριο του ξενοδοχείου White 1921 λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του οίκου. Ο σεφ Αρνό Ντονκέλ με αστέρια Michelin και ο pastry σεφ Μαξίμ Φρεντερίκ δίνουν μία μεταμοντέρνα πνοή στη μεσογειακή κουζίνα. Με τα βλέμματα στραμμένα στο μέλλον, λοιπόν, οι ταξιδιώτες που έχουν αδυναμία στην πολυτέλεια περιμένουν να δουν τι κρύβεται μέσα στο γιγαντιαίο μπαούλο της Champs Elysées.

Διαβάστε ακόμη: