Η λέξη “Pelé” («Πελέ»), που είναι το προσωνύμιο του «θρυλικού» Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι και επίσημα μία από τις 167.000 λέξεις στο λεξικό των κοινών ονομάτων της πορτογαλικής γλώσσας και των 265 εκατομμυρίων ομιλητών της, σε όλον τον κόσμο.

Το προσωνύμιο του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, που από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την 29η Δεκεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών, χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη στη Βραζιλία ως συνώνυμο της αριστείας.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, για τη Γαλλία, η δημοφιλής έκφραση της αριστείας είναι ο «Μότσαρτ». Στο λεξικό Michaelis της πορτογαλικής γλώσσας, το “pelé” (χωρίς το κεφαλαίο γράμμα) είναι συνώνυμο του «εξαιρετικού, ασύγκριτου, μοναδικού».

Συγκεκριμένα, ο ορισμός της λέξης “pelé”, είναι «κάτι ή κάποιος ασυνήθιστος, κάτι ή κάποιος που από την ποιότητα, την αξία ή / και την υπεροχή του, δε μπορεί να ταυτισθεί με τίποτα ή κανέναν άλλο, όπως το“Pelé”», το προσωνύμιο του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (1940 – 2022). Θεωρείται ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών», όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση του λεξικού.

Στην ίδια έκδοση, δίδονται και ορισμένα παραδείγματα χρήσης της λέξης: «Είναι ο Πελέ του μπάσκετ», «είναι η Πελέ του βραζιλιάνικου δράματος», «είναι ο Πελέ της ιατρικής».

Ωστόσο, η Ακαδημία Γραμμάτων της Βραζιλίας, η οποία επιμελείται της πορτογαλικής γλώσσας στη «χώρα της σάμπας», όπου ζουν 215 εκατομμύρια Πορτογάλοι ομιλητές, δεν εισήγαγε τη λέξη “pelé” στην ψηφιακή της έκδοση.

Αυτή η προσθήκη στο λεξικό, είναι το αποτέλεσμα μίας κοινής εκστρατείας που άρχισε τη 14η Απριλίου από το Ίδρυμα «Πελέ», σε συνεργασία με τη Σάντος, τον σύλλογο όπου «έλαμψε» ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής (1958, 1962, 1970) από το 1956 έως το 1974, και το κανάλι Sportv, του ομίλου Globo, του μεγαλύτερου ομίλου Μέσου ενημέρωσης της χώρας.

Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το αιώνιο «νούμερο 10» της Σάντος και της «σελεσάο» εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών αφιερωμάτων, όπως ενός λεπτού σιγή πριν από όλους τους αγώνες στο πρωτάθλημα Βραζιλίας και σε διεθνείς διοργανώσεις της Νότιας Αμερικής, όπως το Κόπα Λιμπερταδόρες ή το Κόπα Σουνταμερικάνα.

Η FIFA θέλει γήπεδο με το όνομα του Πελέ σε κάθε χώρα του κόσμου

Διαβάστε ακόμη: