Δεν χωρεί αμφιβολία ότι με την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει το δικαίωμά της να μετοχοποιήσει τα coco’s, στην τιμή μάλιστα των 6 ευρώ, και να καταστεί από τις 13 Νοεμβρίου βασικός μέτοχος με 61% σε πλήρη ταύτιση και επικοινωνία με τον SSM βάζει ένα τέρμα στις απόπειρες λεηλασίας της Τράπεζας Πειραιώς και την οδηγεί στο μονοπάτι της πλήρους εξυγίανσης. Φαίνεται πια πως τα βάσανα της πολύπαθης Τράπεζας Πειραιώς παίρνουν ένα τέλος και ανοίγει ο δρόμος για μία νέα εποχή μιας νέας ιδιωτικοποίησης η οποία θα επέλθει σε δεύτερη χρονική στιγμή το 2021 ή το 2022, και αφού προηγουμένως η ίδια έχει εξυγιανθεί αλλά και η οικονομία έχει αποκατασταθεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό που μένει αφού απετράπη η λεηλασία από ντόπια και ξένα συμφέροντα είναι να κριθεί ο νόμος για το μεγάλο σκάνδαλο αντισυνταγματικός και να κάτσουν στο σκαμνί οι κάθε λογής Λογοθέτηδες που κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

  1. Ο SSM ως κυρίαρχος εποπτικός οργανισμός της ΕΚΤ δεν δέχθηκε να πληρωθούν στο ελληνικό δημόσιο σε χρήματα τα 165 εκατ. ευρώ που είναι η δεύτερη δόση τόκων των coco’s. Μολονότι η τράπεζα είχε τα χρήματα ο SSM θεώρησε ότι η καταβολή τους θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τα κεφάλαια, άρα ετίθετο θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και κατ’ επέκταση θα έπρεπε να γίνει αύξηση κεφαλαίου. Επισήμως ο SSM αυτά τα 165 εκατ. εάν επιστρέφονταν όχι ως κεφάλαιο θα θεωρούνταν μέρισμα και με βάση την προτροπή της ΕΚΤ δεν συνιστάται η διανομή μερίσματος σε αυτή την συγκυρία.
  2. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ότι δηλαδή θα έπρεπε να γίνει αύξηση κεφαλαίου, πήγε να χωθεί ο Αμερικανός επενδυτής Πόλσον. Ο οποίος αποσκοπούσε με 800 εκατ. τα οποία θα κατέβαλε μαζί με άλλους Αμερικανούς επενδυτές για να πάρει τον έλεγχο της τράπεζας ουσιαστικά τζάμπα, καθώς το ΤΧΣ βάσει του υφιστάμενου νόμου δεν μπορούσε να συμμετάσχει.
  3. Στη λεηλασία όμως της τράπεζας Πειραιώς απέβλεπαν και οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αλλά και κύκλοι της κυβέρνησης. Δηλαδή να υλοποιούνταν το ακραίο σενάριο του σπασίματος της Πειραιώς σε καλή και κακή και το μεν κακό τμήμα να πήγαινε στην BudBank της ΤΤΕ και το καλό κομμάτι να το έπαιρναν η Εθνική ή η Alpha! Τελικά αυτό το σχέδιο απετράπη.
  4. Η κυβέρνηση, δηλαδή το Μαξίμου, σε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία και του διοικητή της ΤΤΕ Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε μετοχοποίηση των coco’s και να ανεβάσει το ποσοστό της στο 61%, υπό την προϋπόθεση ότι ο SSM θα εγκρίνει τη διαδικασία στις 13 Νοεμβρίου.
  5. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει τον τραπεζίτη. Θα εξυγιάνει την τράπεζα, δεν θα κάνει ούτε γενική συνέλευση και θα στηρίξει απόλυτα τον Χρήστο Μεγάλου ο οποίος παραμένει ακλόνητος. Και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και των επενδυτών και της κυβέρνησης.
  6. Ενισχύεται σαφέστατα το ΤΧΣ το οποίο θα έχει αυξημένο αριθμό ατόμων στη διοίκηση της τράπεζας σε αντικατάσταση των ξένων που θα αποχωρήσουν.
  7. Το ζήτημα της αντικατάστασης των μελών στο νέο ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς είναι μείζον. Και αυτό γιατί τα νέα μέλη δεν θα πρέπει να είναι ούτε συνταξιούχοι, δηλαδή παλαιά στελέχη που θα κολλήσουν τα τελευταία ένσημα, αλλά ούτε νταλαβεριτζήδες, με την έννοια να επιστρέψουν επιχειρηματίες που θα παίρνουν χαριστικά δάνεια για αυτούς και τους φίλους τους.

 
Νέα εποχή της εξυγίανσης
Συμπερασματικά, η απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει την Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει μία νέα εποχή της εξυγίανσης, της νομιμότητας και της εκ νέου ιδιωτικοποίησης. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι η ΕΚΤ και ο SSM είναι κυρίαρχοι. Επίσης αποδείχθηκε ότι με σωστή σκέψη, λογική και αποφάσεις από την κυβέρνηση μπορούν να αποτραπούν οι προθέσεις τρίτων να υφαρπάξουν την μεγαλύτερη πάλαι ποτέ εμπορική τράπεζα. Ούτε το παιχνίδι του Πόλσον πέρασε ούτε των τριών μεγάλων τραπεζών, αλλά ούτε και κύκλων θεσμικών και μέσα στο Μαξίμου που ήθελαν να σπάσει στα δύο η τράπεζα και να εξαϋλωθεί. Η νομιμότητα και η ηρεμία επιστρέφουν. Επαναλαμβάνω, μένει μόνο να κριθεί ο νόμος για τους τραπεζίτες αντισυνταγματικός για να πάψει η ασυλία όλων αυτών των τραπεζιτών που έχουν αποθρασυνθεί, και για να κάτσουν στο σκαμνί οι εγκέφαλοι και πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου της Τράπεζας Πειραιώς που συγκλόνισε την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.