Θα σας μεταφέρουμε μία είδηση, η οποία αφορά, όπως θα αντιληφθείτε, στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και είναι πιθανόν να προκαλέσει και πολιτικές τριβές, ιδίως αυτή την ουσιαστικά προεκλογική περίοδο, αν τελικά η κυβέρνηση φέρει στο προσκήνιο το όλο θέμα.

Και επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζονται πολλά λόγια, σπεύδω αμέσως στην αποκάλυψη: Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Πιερ Γκραμένια, του νέου επικεφαλής του ESM και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ότι του έθεσε το θέμα του ξεπαγώματος ενός μέρους του μαξιλαριού των 38 δισ. και ειδικότερα των 16 δισ. ευρώ που αποτελεί δάνειο του ESM και αξιοποίησής του από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά έθεσε τον προβληματισμό και συνάμα την πρότασή της, με το ποσό αυτό να αγοραστεί χρέος, μειώνοντας και το ύψος του και απαλλάσσοντας τη χώρα από τους τόκους που πληρώνει σε ετήσια βάση και οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, στοιχείο επίσης πολύ σημαντικό, αν υιοθετηθεί και εγκριθεί από τον ESM αυτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Γκραμένια δεν μπορούσε να δώσει επιτόπου σαφή απάντηση, ούτε ο ίδιος ούτε οι άμεσοι συνεργάτες του που τον συνόδευαν, αλλά κατά τις πληροφορίες δεσμεύτηκε να το φέρει το θέμα προς συζήτηση. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε κατ’ αρχήν θετική άποψη για τους προβληματισμούς και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτά τα κεφάλαια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, στην όποια υποτροπή της, είτε εξαιτίας εσωτερικών καταστάσεων είτε λόγω αρνητικών διεθνών συγκυριών και δεσμεύτηκε να απαντήσει, σε συνεννόηση φυσικά και με άλλα κοινοτικά όργανα.

Το θέμα είναι ότι αν ανοίξει τώρα τέτοια συζήτηση, είναι πιθανόν να ανοίξουν και οι πολιτικοί ασκοί του Αιόλου, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα πλην Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα αντιδράσουν στο γκρέμισμα του μισού ποσού από το τείχος προστασίας της οικονομίας.

Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ που το θεωρεί επίτευγμά του, θα αντιδράσει, με δεδομένο ότι επί ημερών του χτίστηκε το περίφημο “μαξιλάρι”. Είναι όμως η πλέον κατάλληλη περίοδος να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα; Όταν μάλιστα το ποσό αυτό που μας δάνεισε ο ESM , θα μπορεί η χώρα να το χρησιμοποιήσει μόνο αν κατακτήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα.

Προφανώς – και σωστά από την πλευρά της – κυβέρνηση της Ν.Δ. επενδύει από τώρα για την επόμενη ημέρα, θεωρώντας ότι και κυβέρνηση θα είναι και μετά τις εκλογές και ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σίγουρα μέσα στο τρέχον έτος, το πιθανότερο στο δεύτερο εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη: