Η Κίνα κατάφερε, εφαρμόζοντας μόνο μία έξυπνη λύση, να σβήσει σχεδόν όλα τα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο τα κατάφερε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μεγάλες υποδομές φόρτισης.

Ποια είναι, όμως, αυτή η μαγική λύση; Η αντικατάσταση των μπαταριών.

Εξηγούμαστε. Όταν μιλάμε για αντικατάσταση μπαταριών, εννοούμε ότι ακολουθείται η ίδια διαδικασία που κάνουμε σε ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο παιχνίδι, από εκείνα που έχουν τα παιδιά. Όταν η μπαταρία αδειάσει, τη βγάζεις και βάζεις άλλη.

Φυσικά στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι μπαταρίες δεν πετιούνται.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία NIO είναι ο ηγέτης σε αυτή την πρακτική. Μόλις εγκαινίασε την 700ή εγκατάσταση αντικατάστασης μπαταριών, ενώ έχει κάνει και τα πρώτα βήματα στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Νορβηγία.

Οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων της NIO δεν χρειάζεται να φορτίζουν χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Όταν η μπαταρία του αυτοκινήτου τους αδειάσει, πηγαίνουν σε ένα από αυτά τα 700 σημεία. Εκεί υπάρχει εγκατάσταση, η οποία αναλαμβάνει να αφαιρέσει την άδεια μπαταρία και να βάλει στη θέση της μία φορτισμένη. Έτσι, μέσα σε ελάχιστα λεπτά το αυτοκίνητο έχει και πάλι την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσει.

Στην πραγματικότητα η στάση διαρκεί περίπου όσο και εκείνη που κάνει ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα, όταν πρόκειται να γεμίσει το ρεζερβουάρ.

Εκτός από τη NIO την ίδια πρακτική υιοθετούν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έδρα τους είναι η Κίνα. Κάποιες το έχουν κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό και κάποιες σε μικρότερο, όμως υπάρχει μία γενικότερη κατεύθυνση προς τα εκεί.

Η ιδέα της αντικατάστασης των μπαταριών είναι η λύση σχεδόν σε όλα τα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η αυτονομία. Όταν θες να πας μακρινό ταξίδι δεν χρειάζεται να σε απασχολεί ο χρόνος που θα δαπανήσεις στάσιμος ώστε να φορτίσεις. Ξέρεις ότι οι στάσεις σου θα είναι ολιγόλεπτες. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα τεράστιο δίκτυο από φορτιστές, ούτε οι υπάρχοντες να έχουν πολύ μεγάλη ισχύ φόρτισης.

Γενικά η αντικατάσταση μπαταριών ίσως αποτελεί τη λύση για την πιο εύκολη υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μαζικό επίπεδο. Μήπως πρέπει να εξετάσει και η Ευρώπη τη στροφή προς τα εκεί;