Κινεζικά στρατεύματα θα μεταβούν στη Ρωσία με σκοπό να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ινδίας, Λευκορωσίας και Τατζικιστάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου.

Η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δε συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση, ενώ, οι ασκήσεις εντάσσονται σε μία διμερή συμφωνία συνεργασίας», επισημάνθηκε.

Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και τη συμμετοχή της Κίνας έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, βάσει πληροφοριών του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Στόχος, να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα απάντησης σε οιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια», τονίσθηκε.

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Ταϊβάν που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου

Η κρίση μεταξύ Κίνας και Ταϊπέι οδηγείται στα άκρα. Οι κυρώσεις του Πεκίνου ακολουθούν την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, κίνηση με «λάθος μήνυμα», σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση. Οι αρχές της Ταϊβάν, η οποία έχει συγκροτήσει δική της κυβέρνηση, απορρίπτουν την κινεζική θέση.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που επιβάλλονται κυρώσεις από την κινεζική υπηρεσία υποθέσεων της Ταϊβάν, είναι η Χσιάο Μπι–Χιμ, ντε φάκτο πρέσβειρα της νήσου στην Ουάσινγκτον και ο Ουέλινγκτον Κου, Γενικός Γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στην Ταϊπέι. Πολιτικοί του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος βρίσκονται, επίσης, στο στόχαστρο του Πεκίνου.