Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιδιώκει να απαγορεύσει τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα – σε μια κλιμάκωση του μακροχρόνιου σκεπτικισμού της απέναντι στο Bitcoin και σε άλλα ψηφιακά tokens. Η απαγόρευση θα αποτρέψει τις μελλοντικές συναλλαγές, αλλά δεν θα αναγκάσει τους σημερινούς κατόχους να εκποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Οι αρχές στη Ρωσία θεωρούν εδώ και καιρό ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μια πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η τρέχουσα θέση της τράπεζας είναι η «πλήρης απόρριψη» όλων των κρυπτονομισμάτων.

(Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική αρχή εργάζεται πάνω σε ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από το ρούβλι και, το 2019, η χώρα φέρεται να επένδυσε σε κρυπτονομίσματα για να περιορίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων για την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016).

Είναι γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε νομικό καθεστώς στα ψηφιακά νομίσματα το 2020. Απαγόρευσε όμως τη χρήση τους ως μέσο πληρωμής.

Αμοιβαία κεφάλαια

Καθώς εξετάζει αυτή τη μεγαλύτερη απαγόρευση, η κεντρική τράπεζα εξέδωσε νέους κανόνες για τα αμοιβαία κεφάλαια στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι τα κεφάλαια απαγορεύεται να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα ή «χρηματοπιστωτικά εργαλεία, η αξία των οποίων εξαρτάται από τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων».

Το crypto trading είναι μια αξιοσημείωτη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία. Ετησίως, πραγματοποιούνται συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και μια εκτίμηση δείχνει ότι σχεδόν το 12% του πληθυσμού κατέχει ήδη κρυπτονομίσματα (σε σύγκριση με λίγο πάνω από το 8% του πληθυσμού των ΗΠΑ).

Η ενδεχόμενη καταστολή έρχεται μετά την ένταση των προσπαθειών της Κίνας να απαγορεύσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων νωρίτερα φέτος. Τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της χώρας αυτής δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι παράνομες και πρέπει να απαγορευτούν.