Όπως πρώτα η Axianews και στη συνέχεια το Radar.gr αποκάλυψαν, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην φιέστα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (εγκαίνια «Τουρκικού σπιτιού») παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους της Κύπρου Ερσίν Τατάρ, που προκάλεσε δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία, συνδέεται με το παιχνίδι του Πατριαρχικού θρόνου και της μελλοντικής διαδοχής Βαρθολομαίου!

Κατά τις πληροφορίες ο οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να διάκειται ευμενώς προς τον εκ Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ωστόσο δεν διαθέτει τουρκικό διαβατήριο!

Σε αντίθεση με τον Ελπιδοφόρο που είναι Τούρκος πολίτης και η κατοχή του διαβατηρίου του παρέχει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η παρουσία του δίπλα σε Ερντογάν και Τατάρ, κατά πληροφορίες αποσκοπούσε στην σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και στην κατ’ επέκταση προσπάθεια να κόψει τους διαδρόμους στην ανέλιξη Εμμανουήλ και να βάλει προσκόμματα  στην μελλοντική έκδοση τουρκικού διαβατηρίου, αποκλείοντας τον επί της ουσίας από το παιχνίδι της διαδοχής!

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης και σφόδρα προβληματισμένος από την στάση Ελπιδοφόρου, τόσο ως προς τη δημόσια εικόνα του και την παρουσία στη φιέστα Ερντογάν, όσο και ως προς τις παρασκηνιακές του κινήσεις και την σκοπιμότητα που εξυπηρετούν, άργησε χαρακτηριστικά να αντιδράσει στο μείζον γεγονός!

Κάτι που για τους καλά γνωρίζοντες δείχνει την δυσφορία του για τα έργα και τις πράξεις Ελπιδοφόρου και τις τακτικές που χρησιμοποιεί για ίδιον όφελος και τις ακόρεστες φιλοδοξίες του,  μη διστάζοντας ακόμη και να έρθει σε αντίθεση ή και σύγκρουση με την Εθνική Γραμμή!