Αντιμέτωπη με μεγάλη αγωγή βρίσκεται η κορυφαία εταιρεία γυαλιών στον κόσμο, η γαλλοιταλική EssilorLuxottica, καθώς φέρεται να έχει συστήσει καρτέλ με τους ανταγωνιστές της, προκειμένου να διογκώσει τις τιμές έως και 1.000%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο όμιλος των γυαλιών Ray-Ban and Oakley, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο «υποκινητής και ο κύριος εφαρμοστής» του καρτέλ καθορισμού των τιμών στην αμερικανική αγορά, έχοντας προχωρήσει σε παράνομες συμφωνίες με έτερες εταιρείες, όπως η Frames for America Inc και η For Eyes Optical Co. Σύμφωνα με την antitrust αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσκίσκο.

Το κείμενο της αγωγής ισχυρίζεται, επίσης, ότι η θυγατρική της EssilorLuxottica, EyeMed, έχει συνάψει παράνομες σε σχέση με τον ανταγωνισμό συμφωνίες με χιλιάδες παρόχους οφθαλμικής φροντίδας προκειμένου «να οδηγεί εκατομμύρια καταναλωτές να αγοράσουν τα υπερτιμημένα γυαλιά του ομίλου».

Μάλιστα, καταγγέλλεται πως οι παράτυπες συνεργασίες έχουν παραμείνει κρυφές χάρη στη συνεννόηση ανάμεσα στις εταιρείες, ώστε να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση των όρων της συνεργασίας τους.

Περίπου 20 ακόμα κατασκευαστές γυαλιών πολυτελείας αναφέρονται ως κατηγορούμενοι στη αγωγή.

Διαβάστε περισσότερα