Ο καιρός «αγρίεψε» και αφήνει τα πρώτα του σημάδια στη χώρα. Οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώνονται από τα ξημερώματα σε όλη την Ήπειρο, στην Πελοπόννησο αλλά και στην κεντρική Ελλάδα οδηγούν στο φούσκωμα ποταμών και χειμάρρων ενώ στο Αγρίνιο δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση οικισμού. Προβλήματα παρατηρούνται πέραν του Αγρινίου σε Τρίκαλα και Καρδίτσα ενώ στην Αττική οι ισχυροί άνεμοι που ρίχνουν κλαδιά σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ δημιούργησαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές των νοτίων προαστίων.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (9-12-2021) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Μεσολόγγι: Προληπτική εκκένωση κατοίκων στην περιοχή της Κλείσοβας

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

«Φούσκωσαν» ποτάμια και χείμαρροι στην Καρδίτσα

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, όπως τονίζει ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί “φουσκώνουν”, χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την περιφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος.