Η Ιταλία προχωρά στη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου για τη στήριξη κρίσιμων τμημάτων της οικονομίας της, εν μέσω μιας ευρύτερης ώθησης από πολλά ευρωπαϊκά έθνη να φέρουν τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Ιταλίας Adolfo Urso ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα δημόσιο και ιδιωτικό ταμείο που εξετάζει την ενοποίηση «εθνικών στρατηγικών αλυσίδων εφοδιασμού» στους τομείς των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Διπλωματική πηγή στην Ιταλία επιβεβαίωσς ότι μόνο εταιρείες υψηλού δυναμικού ή συστημικά σχετικές με τον κλάδο εταιρείες θα λάβουν χρηματοδότηση. Πρόσθεσαν ότι το σχέδιο αυτό αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού η Ιρλανδία, ένα άλλο έθνος της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σκοπεύει να ιδρύσει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο το επόμενο έτος. Αυτό θα κεφαλαιοποιηθεί από απροσδόκητα φορολογικά έσοδα και θα στοχεύσει μακροπρόθεσμα κόστη, όπως συντάξεις και υποδομές.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, νωρίτερα αυτό το μήνα παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για ένα επενδυτικό ταμείο για κρίσιμα μέταλλα.

Γενικότερα, αυτές οι ανακοινώσεις ακολουθούν μια τάση στην Ευρώπη όπου τα έθνη στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από άλλες χώρες, όπως η Κίνα.

Η Ιταλία ίδρυσε ένα επενδυτικό ταμείο το 2011 το οποίο έχει επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και της αεροδιαστημικής. Το τελευταίο σχέδιο για ένα ξεχωριστό ταμείο ενισχύει την ιδέα ότι η Ρώμη προσπαθεί να ενισχύσει τη βιομηχανική της πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα