Ο ιταλικός φορέας προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε η πρώτη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο, η οποία «μπλοκάρει» το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω αρχή ανακοίνωσε σήμερα (31/03) ότι άρχισε έρευνα αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα που είχε συλλέξει η OpenAI, ύστερα από περιστατικό παραβίασης της κυβερνοασφάλειας, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να «εκτεθούν» οι συνομιλίες μεταξύ χρηστών της αμερικανικής υπηρεσίας και ορισμένα από τα οικονομικά τους στοιχεία.

Στις πληροφορίες που «εκτέθηκαν», περιλαμβάνονται ονόματα και επώνυμα χρηστών, διευθύνσεις, ημερομηνίες λήξης πιστωτικών καρτών και τα τέσσερα τελευταία ψηφία των πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από την OpenAI σε πελάτη, το περιεχόμενο του οποίου είδαν οι FT.

Ο ιταλικός φορέας ενημέρωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα έχει περιθώριο είκοσι ημερών προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες που τής κοινοποιήθηκαν και να επιδείξει ποιες ενέργειες έχει λάβει σχετικά. Αν η OpenAI δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το OpenAI θα αποκλεισθεί από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών μέσω του ChatGPT, όσο η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή υπογράμμισε την «απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, με σκοπό την “εκπαίδευση” των αλγορίθμων», στους οποίους βασίζεται το ChatGPT. Τέλος, επέκρινε την απουσία φίλτρου που να διασφαλίζει ότι παιδιά κάτω των 13 ετών δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία, αλλά και το γεγονός ότι το ChatGPT «δεν παρέχει πάντοτε ακριβείς πληροφορίες», που οδηγεί σε κακή χρήση προσωπικών πληροφοριών.

Διαβάστε ακόμη: