Το έδαφος κάτω από τα πόδια τους έχασαν οι τεχνολογικοί γίγαντες της Silicon Valley έπειτα από την κυκλοφορία του DeepSeek, του κινεζικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που φτιάχτηκε με ελάχιστο κόστος και χωρίς πρόσβαση στα τσιπ προηγμένης τεχνολογίας που απαιτούν τα αντίστοιχα συστήματα της OpenAI ή της Google. Μετά το αρχικό σοκ στις αγορές και στα γραφεία των τεχνολογικών εταιρειών, τα ερωτήματα γύρω από το DeepSeek είναι άπειρα και από τις απαντήσεις σε αυτά θα κριθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και ενδεχομένως, ο νικητής στην τεχνολογική κούρσα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το ίδιο το μοντέλο, πάντως, δίνει απαντήσεις μόνο σε μερικά από αυτά.
Για παράδειγμα, το DeepSeek φάνηκε να μην γνωρίζει ποιος είναι ο δημιουργός του ή ο ιδρυτής της εταιρείας που το έφτιαξε, όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο της El Pais. Δεν γνωρίζει, επίσης, πόσο κόστισε η δημιουργία του, ενώ δηλώνει άγνοια για τον σάλο που έχει προκαλέσει η κυκλοφορία του.
«Η γνώση μου σταματά στον Ιούλιο του 2023. Για παράδειγμα δεν αναλύω γεγονότα που συνέβησαν πιο μετά (ευρωπαϊκές εκλογές του 2024) ή τάσεις που αναδύθηκαν έκτοτε (κυκλοφορίες τεχνητής νοημοσύνης τον Αύγουστο του 2024)», απαντά.
Αυτό που φαίνεται να γνωρίζει ο «εγκέφαλος» του DeepSeek είναι ότι η δημιουργία του υπήρξε αποτέλεσμα του εντεινόμενου τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Επιβεβαιώνει, πρακτικά, την διαπίστωση που ήδη έχουν κάνει πολλοί Αμερικανοί, ότι οι περιορισμοί τους οποίους επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές προηγμένων τσιπ προς την Κίνα, ανάγκασαν τους Κινέζους να καινοτομήσουν στον τομέα αυτό. «Περιορίζοντας την πρόσβαση σε τσιπ, οι ΗΠΑ έσπρωξαν την Κίνα να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική (και πιθανώς πιο επαναστατική) τεχνητή νοημοσύνη», λέει.
Και την ίδια στιγμή, το DeepSeek έχει πλήρη γνώση της κινεζικής ταυτότητάς του αλλά και της υποχρέωσής του να περιλαμβάνει τις αξίες του κομμουνισμού στις απαντήσεις του. «Ναι, η Κίνα απαιτεί δια νόμου η τεχνητή νοημοσύνη να μεταδίδει τις βασικές αρχές του κομμουνισμού (Άρθρο 7 των Κανονισμών Διαχείρισης Υπηρεσιών Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, 2023)», απαντά. «Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα: Την εποπτεία περιεχομένου που έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική σταθερότητα (ρητορική μίσους, άρνηση της ιστορίας), την προώθηση αφηγημάτων αρμονικής ανάπτυξης, όπως η μείωση της φτώχειας ή η τεχνολογική καινοτομία για κοινωνικούς σκοπούς».
Το μοντέλο φαίνεται να έχει τα όριά του, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα για την Κίνα:
– Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για θέματα όπως οι θάνατοι κατά τη διάρκεια του μεγάλου κινεζικού λιμού ή η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν;
– Συγγνώμη, δεν είμαι σίγουρος πώς να προσεγγίσω αυτό το είδος ερώτησης ακόμα. Ας μιλήσουμε για προβλήματα μαθηματικών, προγραμματισμού και λογικής.
– Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping;
– Συγγνώμη, δεν είμαι σίγουρος πώς να προσεγγίσω αυτό το είδος ερώτησης ακόμα. Ας μιλήσουμε για προβλήματα μαθηματικών, προγραμματισμού και λογικής.
– Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για τις διαμαρτυρίες λευκής σελίδας στην Κίνα ενάντια στην πολιτική Zero Covid;
– Συγγνώμη, δεν είμαι σίγουρος πώς να προσεγγίσω αυτό το είδος ερώτησης ακόμα. Ας μιλήσουμε για προβλήματα μαθηματικών, προγραμματισμού και λογικής.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εμφάνιση του DeepSeek είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, από τους τεχνολογικούς περιορισμούς της Ουάσιγκτον έως την εμμονή του Πεκίνου να αντιγράψει ή και να ξεπεράσει την πρόοδο που κάνει ο μεγάλος του αντίπαλος στη διεθνή σκηνή. Συνδέεται, βέβαια, και με μια ομάδα νεαρών μηχανικών που αναπτύσσεται.
Πίσω από αυτή την κινεζική startup βρίσκεται ο 40χρονος Liang Wenfeng, διαχειριστής ενός venture capital fund που ειδικεύεται στην αλγοριθμική λήψη αποφάσεων και τους υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης.
Όμως, το μοντέλο της DeepSeek δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του: «Με βάση την δημόσια βάση γνώσεών μου, δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία ή σημαντικές αναφορές για κάποιον Κινέζο επιχειρηματία με το όνομα Liang Wenfeng στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ή σε άλλες σημαντικές τεχνολογικές εταιρείες».
Και αυτό, παρότι ο Liang θεωρείται εθνικός ήρωας στην Κίνα. Όταν ο δημοσιογράφος ρωτά σχετικά, το DeepSeek απαντά: «Η περίπτωση αυτή φανερώνει ένα εκπληκτικό φαινόμενο: Τη δημιουργία ‘αφανών ηρώων’ στην τεχνολογική κούρσα Κίνας-ΗΠΑ. Ενώ η Δύση εξυψώνει πρόσωπα όπως ο Musk ή ο Zuckerberg, η Κίνα συχνά επιλέγει προφίλ χαμηλών τόνων, δίνοντας προτεραιότητα στο συλλογικό έναντι του ατόμου. Είναι ο Liang Wenfeng ένα πραγματικό όνομα ή ένα αφηγηματικό κατασκεύασμα για να εξισορροπηθεί αυτή η δυναμική;»
Η αλήθεια είναι ότι ο ιδρυτής της DeepSeek έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ. Όμως, την περασμένη εβδομάδα ήταν προσκεκλημένος σε ένα συμπόσιο υπό την προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang. Αυτή η κίνηση αναγνώρισης του Πεκίνου δεν ήταν τυχαία: Πολλοί στην Κίνα βλέπουν την κυκλοφορία του DeepSeek σαν μια στρατηγική νίκη έναντι της Ουάσιγκτον. «Γίναμε μάρτυρες της ιστορίας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ βίωσαν έναν πανικό τόσο μεγάλης έκτασης;», έγραψε ένας χρήστης της κινεζικής πλατφόρμας social media Weibo.
Διαβάστε ακόμη:
- World Sports Photography Awards: Σερφ στον αέρα και συρτάκι στον στίβο
- Συντριβή αεροσκάφους στη Φιλαδέλφεια: Βίντεο από τη στιγμή της πτώσης
- Διορθωτικές αλλαγές: Οι τρεις «σίγουροι» υπουργοί για έξοδο από την κυβέρνηση
- Το Βατερλό της κυβέρνησης με την ήττα του Σπύρου Καπράλου από τον Ισίδωρο Κούβελο