Το βιβλίο του διεθνολόγου-συμβούλου Δημόσιας Διπλωματίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια 1992-1996, Χρήστου Γεωργίου Φαϊλάδη

«Ανάλεκτα από το ημερολόγιο ενός συμβούλου Τύπου. Σελίδες Αλβανίας. Η δημοσιογραφία ως τεκμήριο Ιστορίας των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας (1992-1996)» παρουσιάζεται στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, παρουσία πολιτικών, διπλωματών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00. Η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της συμπρωτεύουσας, Τσιμισκή 29, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00.

Προλογίζουν ο τότε υπουργός Τύπου-ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγράφονται μια ευχή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας προς τον συγγραφέα, κ.κ. Αναστασίου, προλογικό σημείωμα του αείμνηστου καθηγητή Θεόδωρου Κουλουμπή για τον μαθητή του, ο πρόλογος του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά, και ο τόμος συμπληρώνεται με την αρθρογραφία του δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή Γιάννη Μαρίνου για την ελληνική εθνική μειονότητα.

Η ελληνική βοήθεια στην Αλβανία 1991-92, παράδειγμα ανθρωπιστικής δράσης και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το Σχέδιο «Σκεντέρμπεης» του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε., το Σχέδιο «Πύρρος», τα αλβανικά κόμματα και οι θρησκείες, η «Ομόνοια» και οι διωγμοί των Ελλήνων στα «πέτρινα χρόνια», η δίκη των «5» και η αγωνία και η έντονη προσπάθεια του Κάρολου Παπούλια να προασπίσει και στηρίξει την ελληνική μειονότητα, ο μακρύς αγώνας του Αρχιεπισκόπου να ορθοποδήσει η ορθοδοξία έναντι της αλβανικής μισαλλοδοξίας, και πολλά άλλα γεγονότα, διαχέονται σε όλο το πεδίο εξιστόρησης στο βιβλίο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Ιωάννης Χρυσουλάκης, γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης ε.τ., και Δημήτριος Ηλιόπουλος, πρέσβης ε.τ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος «Κοινωνία ώρα MEGA».

Διαβάστε ακόμη: