Τα βασιλικά κοσμήματα εδώ και πολύ καιρό είναι ένα «καυτό» εμπόρευμα στο μπλοκ δημοπρασιών και οι πρόσφατες πωλήσεις των βραχιολιών με διαμάντια της Μαρίας Αντουανέτας και τα μενταγιόν που ανήκουν στη βασίλισσα Βικτώρια, αποδεικνύουν ότι η τάση για βασιλικό glam ήρθε για να μείνει.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, μια διακεκριμένη ομάδα κοσμημάτων που ανήκαν στους Ρομανόφ έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το σετ των βασιλικών κοσμημάτων που βγήκαν λαθραία από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1917 πουλήθηκαν για 883.641 δολάρια στον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη στις 10 Νοεμβρίου.

Η εξαμηνιαία πώληση κοσμημάτων προσέφερε μια καρφίτσα από ζαφείρι και διαμάντια, μαζί με ασορτί σκουλαρίκια που κάποτε ανήκαν στη Μεγάλη Δούκισσα Maria Pavlovna — η θεία του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β’. Η παρτίδα πωλήθηκε για σχεδόν διπλάσια εκτίμηση των 480.000 Ελβετικών φράγκων. Ο νέος ιδιοκτήτης των κοσμημάτων της οικογένειας Ρομανόφ έκανε τις προσφορές του μέσω τηλεφώνου και επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος.

 Οι τελευταίοι Ρομανόφ

Μετά τη συλληψή τους, η τσαρική οικογένεια φυλακίστηκε στο σύμπλεγμα θερινών ανακτόρων της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας Τσάρσκογιε Σελό που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Κατόπιν στην πόλη Τομπόλσκ της Σιβηρίας και τέλος στην πόλη Αικατερίνμπουργκ στα νότια της οροσειρά των Ουραλίων. Εκεί, στο αρχοντικό Ιπάτιεβ ζήσαν τους τελευταίους 3 μήνες της ζωής τους.

Υπό τον φόβο ότι ο Λευκός Στρατός πλησίαζε το Αικατερίνμπουργκ και θα απελευθέρωνε την αυτοκρατορική οικογένεια, η κεντρική επιτροπή των Μπολσεβίκων διέταξε την εκτελεσή τους.
Τα μεσάνυχτα ξύπνησαν την οικογένεια, τον γιατρό και το υπόλοιπο υπηρετικό προσωπικό με το πρόσχημα να τους τραβήξουν μια επίσημη φωτογραφία προκειμένου να βεβαιωθεί ο λαός ότι είναι ζωντανοί. Οδηγήθηκαν στο υπόγειο όπου στήθηκαν στον τοίχο για να φωτογραφηθούν. Ο λοχαγός Γιουρόβσκι αιφνιδιαστικά διάβασε την ανακοίνωση εκτέλεσής τους και έντεκα ένστολοι τους πυροβόλησαν.

Μια από τις υπηρέτριες και οι κόρες της οικογένειας κρατούσαν τα μαξιλάρια του ύπνου τους και ξεψύχησαν μόνο όταν τις στόχευσαν στο κρανίο. Φημολογείται πως μέσα στα μαξιλάρια αλλά και κάτω από τα ρούχα τους, μέσα στις φόδρες τους είχα ραμμένα διάφορα διαμάντια και πολύτιμα κοσμήματα που λειτούργησαν ως αλεξίσφαιρα. Οι σοροί πετάχτηκαν σε μια υψικάμινο έξω από την πόλη, κάηκαν και τελικά θάφτηκαν σε μια δασική περιοχή.