Η Ινδονησία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στους τουρίστες, έπειτα από σειρά περιστατικών, στα οποία επισκέπτες με κακή συμπεριφορά έχουν παραβιάσει νόμους ή έθιμα, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Ο Υπουργός Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας, Σαντιάγκα Ούνο, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι «μελετάται η πιθανότητα επιβολής τουριστικού φόρου, επί του παρόντος».

«Αναμένουμε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε (το θέμα)», σημείωσε. Ωστόσο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι φοβούνται ότι ένας φόρος θα αποτρέψει τους ανθρώπους να επισκεφθούν τη χώρα, βλάπτοντας τον τουριστικό κλάδο σε μία περίοδο που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία, ανέφερε η Jakarta Post.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο συντονιστής Υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επενδύσεων, Λουχούτ Παντζαϊτάν, ζήτησε επιβολή τουριστικού φόρου, σημειώνοντας ότι το Μπαλί ήταν ένας από τους φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ότι αυτό, «ενθάρρυνε πολλούς επισκέπτες χαμηλού εισοδήματος να έλθουν στο Μπαλί, οδηγώντας σε αύξηση της απείθαρχης συμπεριφοράς». Το νησί πρέπει να απομακρυνθεί από τον μαζικό τουρισμό και να επικεντρωθεί στην προοπτική να γίνει ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός, συμπλήρωσε.

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, το Μπαλί, γνωστό για τα σημεία σερφ, τις σμαραγδένιες βεράντες με το ρύζι και τη νυχτερινή ζωή, προσέλκυε 6.2 εκατομμύρια επισκέπτες από τρίτες χώρες ετησίως και ο τουρισμός εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου το 60% της οικονομίας του νησιού.

Οι ντόπιοι έχουν απογοητευθεί ολοένα και περισσότερο με την ασέβεια ή την παράνομη συμπεριφορά των τουριστών, από ανθρώπους που ποζάρουν γυμνοί σε ιερούς χώρους για φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, μέχρι την κακή οδήγηση στους δρόμους. Τον περασμένο μήνα, ο Κυβερνήτης του Μπαλί, Γουάγιαν Κόστερ, είχε υπογραμμίσει ότι το νησί σχεδίαζε να απαγορεύσει στους τουρίστες να νοικιάζουν μοτοσικλέτες, επειδή παραβίαζαν τους κανόνες κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης χωρίς κράνος ή άδεια.

Όταν ζήτησε επιβολή τουριστικού φόρου, ο Λουχούτ Παντζαϊτάν επικαλέστηκε ένα βίντεο στο οποίο ένας τουρίστας φώναξε στους αστυνομικούς, όταν τον σταμάτησαν επειδή οδηγούσε χωρίς κράνος ή πουκάμισο, κατηγορώντας εκείνους ότι προσπάθησαν να κλέψουν χρήματα. Οι δύο Υπουργοί έχουν προτείνει τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται μέσω του φόρου, να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ανάπτυξης της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη: