Ποιο είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Google

Το doodle της Google είναι αφιερωμένο για τα 216 χρόνια από τη γέννηση της Γερμανίδας πιανίστριας και συνθέτριας Φάνι Χένσελ. Η Φάνι Μέντελσον Μπαρθόλντι γνωστή ως Φάνι Μέντελσον και μετά τον γάμο της ως Φάνι Χένσελ ήταν Γερμανίδα πιανίστα και συνθέτρια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνέθεσε πάνω από 460 μουσικά κομμάτια. Μερικά από τα έργα της, συμπεριλαμβάνουν ένα πιάνο τρίο και πολλά βιβλία με σόλο τραγούδια και κομμάτια για πιάνο.

Πολλά κομμάτια της δημοσιεύθηκαν υπό το όνομα του αδελφού της Φέλιξ Μέντελσον. Πολλά από τα κομμάτια της έχουν τραγουδιστικό ύφος, και πολλά από αυτά συμπεριλήφθηκαν στο Lieder für das Pianoforte, ένα παρόμοιο έργο με αυτό του αδελφού της, ονόματι Lieder ohne Worte. Στο Αμβούργο, υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στη Φάνι και στον αδελφό της Φέλιξ Μέντελσον.

Η παιδική της ηλικία

Η Μέντελσον γεννήθηκε στο Αμβούργο και ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Κι από τις δύο πλευρές της καταγόταν από εξέχουσες εβραϊκές οικογένειες. Η Μέντελσον, δεν μεγάλωσε με τις εβραϊκές αρχές, αλλά έμαθε να σέβεται τις αξίες και τον πολιτισμό των Εβραίων.

Τα πρώτα της βήματα στο πιάνο τα έκανε σε νεαρή ηλικία με τη μητέρα της, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Γιόχαν Κίμπεργκερ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν μαθητής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Σε ηλικία 13 ετών, η Φάνι, μπορούσε να παίξει όλο το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο, πράγμα που έκανε και το 1818, στα γενέθλια του πατέρα της. Κατόπιν, έλαβε κάποιες σπουδές το Παρίσι. Περί το 1820, αυτή και ο αδελφός της εντάχθηκαν στη σχολή Sing-Akademie zu Berlin. Ο διευθυντής τότε της Ακαδημίας, σε ένα γράμμα του, έγραψε ότι «η Φάνι μπορεί να παίξει σαν άνδρας», δήλωση ιδιαίτερα τιμητική για την εποχή.

H αρχή μιας καριέρας

Παρόλα αυτά, λόγω της εποχής, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει η καριέρα της την τροχιά που εκείνη ήθελε. Ο πατέρας της είχες πει ότι, «ο Φελίξ, μπορεί να ακολουθήσει μία καριέρα μουσικού, εσύ από την άλλη, καλύτερα να έχεις τη μουσική ως ευχαρίστηση», γεγονός που την πλήγωασε αρκετά. Ωστόσο, ο αδελφός της την υποστήριζε και δημοσίευσε πολλά έργα αλλά υπό το όνομά του.

Το περιστατικό που τους έφερε σε μία δύσκολή θέση ήταν όταν η Βασίλισσα Βικτώρια, ζήτησε από τον Φέλιξ, ένα κομμάτι το οποίο όμως εκείνος δεν ήξερε να παίζει γιατί ήταν της ταλαντούχας αδελφής του. Έτσι, η Φάνι, συνέχισε να βοηθά τον αδελφό της περισσότερο, ο οποίος την άκουγε πολύ. Το 1829, η Φάνι δέθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον Βίλχελμ Χένσελ. Ο άνδρας της ήταν πάντα στο πλευρό της και την υποστήριζε. Έτσι το 1838, πραγματοποίησε την πρώτη της και την τελευταία της γνωστή εμφάνιση, με ένα κονσέρτο του αδελφού της.

Απεβίωσε το 1847 στο Βερολίνο της Γερμανίας. Η μουσική της συνέχισε να γίνεται περισσότερο γνωστή τη σημερινή εποχή, με τα υπάρχοντα μέσα. Αν και έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες τα τραγούδια της συνεχίζονται να παίζονται μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι ο Πάουλ Χένσελ και ο Κουρτ Χένσελ ήταν εγγόνια της.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.