Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα καθορίσουν μια σειρά από τακτικές και στρατηγικές κινήσεις του Μαξίμου.
Προφανώς ο πρωθυπουργός περιμένει να έχει στα χέρια του ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία πριν προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ο ανασχηματισμός και το timing που θα στηθούν οι κάλπες.
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της MARC, η οποία δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου.
Ο χρησμός του έμπειρου επικοινωνιολόγου Θωμά Γεράκη, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναγωγή για να βγάλει τα τελικά ποσοστά γιατί ένα 20% των ερωτώμενων έχει περάσει στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη και θα αποφασίσει πάνω στην κάλπη, έχει ανησυχήσει το Μαξίμου.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης μπορεί να εμφανίζει πολιτικά κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν δίνει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία.
Αντιθέτως πυροδοτεί σενάρια για συμμαχικές κυβερνήσεις με το ΠΑΣΟΚ να ευνοείται από μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αφενός πουλάει κυβερνησιμότητα και αφετέρου μπορεί να συγκεντρώνει ψήφους διαμαρτυρίας.
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα αποφασιστούν όταν αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία, η οποία αποσταθεροποιεί την οικονομία με την εκρηκτική άνοδο του ενεργειακού κόστους που συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές στα καταναλωτικά είδη.
Σε περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί το ενεργειακό θρίλερ, τότε σίγουρα η στρατηγική της κυβέρνησης πρέπει να επανασχεδιαστεί και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της ακρίβειας που τσακίζει οικονομία και επιχειρήσεις.