Διχασμένο εμφανίστηκε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά την τύχη της γενικής διευθύντριας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το Δ.Σ. του Ταμείου δεν κατέληξε χθες Κυριακή σε απόφαση όσον αφορά το ερώτημα εάν θα παραμείνει -ή όχι- στη θέση της Γενικής Διευθύντριας η Γκεοργκίεβα, η οποία κατηγορείται για παρατυπίες την περίοδο που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ.
Το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε εκ νέου το Σαββατοκύριακο με αντιπροσώπους της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale και με την Georgieva εξηγεί εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το ΔΣ του ΔΝΤ θεωρεί ότι έγινε «σημαντική πρόοδος» στην «εκτίμηση» της υπόθεσης με σκοπό να «ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η εξέταση του ζητήματος από πλευράς του» και να καταλήξει σε απόφαση, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Ευνόησε την Κίνα η Γκεοργκίεβα;
Η έκθεση της νομικής εταιρείας WilmerHale που ζητήθηκε από τον εσωτερικό έλεγχο της Παγκόσμιας Τράπεζας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και την κρίση της Γκεοργκίεβα και του τότε προέδρου της World Bank, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Η έκθεση WilmerHale κάνει λόγο για άμεση και έμμεση πίεση από ανώτερα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να αλλάξει τη μεθοδολογία της έκθεσης και να αυξήσει τη βαθμολογία της Κίνας, κάτι που πιθανότατα συνέβη μετά από προτροπή του Κίμ.
Αναφέρει επίσης ότι η Γκεοργκίεβα και ένας βασικός σύμβουλος του προέδρου, πίεζαν το προσωπικό να κάνει συγκεκριμένες αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας και να αυξήσει την κατάταξή, σε μια εποχή που η τράπεζα ζητούσε την υποστήριξη της Κίνας για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Η κατάταξη της Κίνας στην έκθεση «Doing Business 2018», που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, βελτιώθηκε κατά επτά θέσεις στην 78η μετά την αλλαγή της μεθοδολογίας δεδομένων, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της έκθεσης.
Η έκθεση «Doing Business» κατατάσσει τις χώρες με βάση το κανονιστικό και νομικό περιβάλλον τους, την ευκολία δημιουργίας επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση, τις υποδομές και άλλα μέτρα για το επιχειρηματικό κλίμα.
Να σημειωθεί ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αρνείται όσα της προσάπτουν.
Στηρίζει τη Γκεοργκίεβα ο Στίγκλιτς
Τη στήριξή του στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε με άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
«Στο ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αντικατασταθεί ή, έστω, να αποδυναμωθεί η διευθύντριά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία, συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να αποτραπεί μία μεγάλη οικονομική κρίση, μεσούσης της πανδημίας, με τις ενέργειες στις οποίες προέβη», αναφέρει ο Στίγκλιτς.