Με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αναστέλλονται οι διαδικασίες για χορήγηση ασύλου από τη γερμανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) σε πολίτες από τη Συρία.

Την αποκάλυψε έκανε το περιοδικό Der Spiegel, που σημειώνει πως η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη και μη προβλέψιμη, γεγονός που θεωρείται βέβαιο πως θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων από εκείνα τα μέρη.

Σύμφωνα με τη BMAF, 47.270 αιτήσεις ασύλου από Σύρους δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί και προς το παρόν μπαίνουν στο… συρτάρι.

Όπως επισημαίνει και η εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της, η υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων έκρινε σκόπιμο να παγώσει προσωρινά όλες τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου από τη Συρία.

Σημειώνεται ότι η πολιτική συζήτηση για τη διαχείριση των αφίξεων των Σύρων στη Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί εκείνοι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, CDU, που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Σύρων στη χώρα τους.

Ωστόσο, οι πολιτικοί των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SPD, έχουν ζητήσει να υπάρξει πρσοχή λόγω της ασαφούς κατάστασης στη Συρία.

Ανάλογα μέτρα και για την Αυστρία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη: