Ένα παγωτό σε έναν καλοκαιρινό περίπατο στη Ρώμη ή τη Φλωρεντία είναι εμπειρία που δύσκολα συγκρίνεται. Το ιταλικό gelato παραμένει το πιο αναγνωρίσιμο στην Ευρώπη, ωστόσο, η Ιταλία δεν είναι η πρώτη σε παραγωγή. Η Eurostat κατέγραψε ότι το 2024 η παραγωγή παγωτού στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας τα 3,3 δισ. λίτρα.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία στο Top 3

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα με 607 εκατομμύρια λίτρα παγωτού το 2024, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 501 εκατομμύρια και την Ιταλία με 492 εκατομμύρια. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισπανία (378 εκατ.) και στην πέμπτη η Πολωνία (298 εκατ.).

Παρά τις υψηλές ποσότητες, πολλές από τις μεγάλες χώρες κατέγραψαν πτώση παραγωγής: η Ιταλία -7%, η Ισπανία -6%, η Γαλλία -12%, ενώ μόνο η Πολωνία σημείωσε θεαματική άνοδο +29%. Την αύξηση τροφοδότησαν κυρίως μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο (+35%), η Βουλγαρία (+19%) και η Τσεχία (+15%).

Η Γαλλία «βασίλισσα» των εξαγωγών στο παγωτό

Στις εξαγωγές παγωτού εκτός Ε.Ε., η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση με 55,9 εκατομμύρια κιλά, δηλαδή το 21% του συνόλου. Ακολουθεί η Ιταλία με 42,6 εκατομμύρια κιλά και η Ολλανδία με 31,9 εκατομμύρια. Η Γερμανία, αν και μεγαλύτερη παραγωγός, εξάγει μόλις 28,2 εκατομμύρια κιλά, δίνοντας έμφαση στην εγχώρια κατανάλωση και στο εμπόριο εντός Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή αγορά παγωτού δεν είναι μόνο θέμα γεύσης αλλά και οικονομίας και εμπορίου. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 25% το 2024, ενώ η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, επιβεβαιώνοντας ότι το παγωτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού καλοκαιριού.

Διαβάστε ακόμη: