search

ΚΟΣΜΟΣ

Η Gazprom διαμηνύει νέα διακοπή παροχής αερίου «με πλάτη» τη Μολδαβία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom απείλησε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου λέγοντας ότι η ποσότητα που προμηθεύει για λογαριασμό της Μολδαβία δεν καταλήγει στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom απείλησε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του τελευταίου αγωγού που κατευθύνεται προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, λέγοντας ότι η ποσότητα που προμηθεύει για λογαριασμό της Μολδαβία δεν καταλήγει στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η Moldovagaz, η εταιρεία φυσικού αερίου της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης, έχει πληρώσει για τμήμα των ροών φυσικού αερίου του Νοεμβρίου στο πλαίσιο της σύμβασής της. Πρόσθεσε ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου έχουν παραδοθεί αυτόν τον μήνα αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Η ρωσική κρατική εταιρεία έγραψε στο Twitter ότι εάν «η ανισορροπία που παρατηρείται κατά τη μεταφορά φυσικού αερίου στους Μολδαβούς καταναλωτές σε όλη την Ουκρανία συνεχιστεί», η Gazprom «θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου της» μέσω της Ουκρανίας από τη Δευτέρα.

Τόσο η Μολδαβία όσο και η Ουκρανία απάντησαν στη Gazprom, με την Ουκρανία να λέει ότι όλες οι προμήθειες που έστειλε η Ρωσία μέσω της χώρας «μεταφέρθηκαν πλήρως» στη Μολδαβία.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κλιμάκωση αφότου η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εν μέσω του μαινόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν ως ενεργειακό εκβιασμό και η Gazprom απέδωσε σε θέματα συντήρησης και πληρωμών. Σημειώνεται ότι εκτός από τον αγωγό μέσω της Ουκρανίας, ένας άλλος αγωγός εξακολουθεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία.

Οδεύοντας προς τον χειμώνα, περίοδος που το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη θέρμανση των σπιτιών καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, τυχόν μειώσεις στις προμήθειες θα μπορούσαν να σημαίνουν υψηλότερες τιμές, οι οποίες τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και συμπιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα υψηλά του Αυγούστου και τα ευρωπαϊκά κράτη μπόρεσαν να γεμίσουν τα αποθέματα για το χειμώνα, αλλά η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ο καιρός αποδειχθεί ψυχρότερος από το κανονικό.

Διαβάστε ακόμη: