«Έχει γίνει πολύ δύσκολο». Αυτά τα λόγια ενός παραγωγού κρασιού στο Μπορντό υπογραμμίζουν την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η διάσημη γαλλική περιοχή καθώς υφίσταται μια τεράστια μεταμόρφωση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν τους οινοποιούς με τρόπο που δεν καθιστά πλέον βιώσιμο για ορισμένους να διατηρούν τα οινοποιεία τους ανοιχτά. Αντίθετα, κάποιοι ξεριζώνουν αμπέλια και ζητούν κυβερνητικές αποζημιώσεις.
«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δήλωσε στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.
Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, από τις αρχές Ιουνίου έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υπήρξαν 584 αιτήματα για αποζημίωση από οινοποιούς που θέλουν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους.
Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 5.000 εκτάρια (12.350 στρέμματα) αμπελώνα που θα μπορούσε να αλλάξει. Οι παραγωγοί είχαν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να ζητήσουν υποστήριξη.
«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να το επιταχύνει», είπε η Courselle, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια.
Πιστεύει ότι, στο μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η πρόσβαση στο νερό – ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά στην παραγωγή κρασιού.
Αλλά οι προκλήσεις ξεπερνούν την κλιματική αλλαγή.
Oι προκλήσεις ξεπερνούν την κλιματική…
Ιστορικά, υπήρξε εστίαση στην παραγωγή κόκκινου κρασιού στο Μπορντό, αλλά οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο μπύρα και ελαφρύτερα κρασιά. Απόδειξη αυτού είναι η έκρηξη του αριθμού των ενεργών ζυθοποιών στη Γαλλία. Αυτά έχουν αυξηθεί από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.
Επιπλέον, τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μεταξύ 2000 και 2020. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση 7% για τις πωλήσεις μπύρας.
Η Γαλλία πουλάει επίσης λίγο λιγότερο κρασί στο εξωτερικό.
Το ευρωπαϊκό έθνος κυριαρχεί στο εμπόριο κρασιού παγκοσμίως, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το 2022, η Γαλλία είδε τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.