Σήμερα (20/04), άρχισε η ανάπτυξη δυνάμεων της FRONTEX στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στη διαχείριση των συνόρων της χώρας, σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ανάπτυξη της FRONTEX εκκίνησε από τα σύνορα της γείτονος με την Ελλάδα, όπου περίπου 100 αστυνομικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μαζί με αστυνομικούς θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων. Αργότερα, αναμένεται ανάπτυξη και στα σύνορα των Σκοπίων με τη Σερβία και την Αλβανία.

Η συγκεκριμένη κοινή επιχείρηση προγραμματίζεται να διαρκέσει έως την 24η Ιανουαρίου 2024, με δυνατότητα επέκτασης και σκοπός της, είναι να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές των Σκοπίων όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, της διερεύνησης και της αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και της συλλογής και ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και της ταυτοποίησης ενδεχομένων κινδύνων και απειλών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, σημείωσε ότι η ανάπτυξη της FRONTEX αποστέλλει το σημαντικό μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και προσέθεσε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας απαιτούν προσέγγιση εταιρικής σχέσης και κοινή απάντηση.

«Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Ένωση αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες μας. Διότι, η κοινή μας δέσμευση για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος θα εξασφαλίσει αναπόφευκτα μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο για τους πολίτες της χώρας μας, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

O Εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς, ανέφερε ότι η σημερινή ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού αποτελεί μία σημαντική θετική εξέλιξη. «Η αποστολή θα ενισχύσει τα σύνορα των Σκοπίων. Βρήκαμε έναν αφοσιωμένο εταίρο, που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας, για τη διατήρηση της ακεραιότητας των συνόρων μας. Μαζί θα εργασθούμε ακούραστα, ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε ασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε.

Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί την πέμπτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η FRONTEX αναπτύσσει δυνάμεις, μετά την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η συμφωνία για την ανάπτυξη της FRONTEX υπεγράφη στα τέλη Οκτωβρίου στα Σκόπια, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: