Η απελευθέρωση κρατουμένων από τη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια στη Συρία αποκάλυψε τρομακτικές εικόνες. Φωτογραφίες από υπερπλήρη κελιά, σωρούς παπουτσιών και σώματα θυμάτων βασανιστηρίων κάνουν τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας το μαρτύριο χιλιάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έως και 15.000 κρατούμενοι εκτελέστηκαν μεταξύ 2011 και 2015, σε μια συστηματική εκστρατεία καταπίεσης από το καθεστώς Άσαντ.
Σύνδεση με το Ναζιστικό Παρελθόν
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των εγκλημάτων των Γερμανών ναζί. Επίκεντρο αυτής της σύνδεσης είναι ο Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος φέρεται να κατέφυγε στη Συρία το 1954. Ο Μπρούνερ, δεξί χέρι του Άντολφ Άιχμαν και αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από τη Γαλλία το 1953. Εικάζεται ότι εισήγαγε στη Συρία μεθόδους βασανιστηρίων, όπως η διαβόητη «γερμανική καρέκλα», που προκαλούσε συντριπτικές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.
Οι Ναζί στη Συριακή Υπηρεσία
Η Συρία του 20ού αιώνα ήταν καταφύγιο για πρώην αξιωματούχους των SS και της Βέρμαχτ. Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Νούρα Τσαλάτι, η συριακή ηγεσία αξιοποίησε τις στρατιωτικές τους γνώσεις, καθώς δεν είχαν αποικιοκρατικό παρελθόν στη Μέση Ανατολή και ήταν έμπειροι στον πόλεμο και στη μαζική εξόντωση πληθυσμών. Οι Ναζί θεωρήθηκαν πολύτιμοι για τη δομή των συριακών ενόπλων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών.
Η Συνεργασία με τη Στάζι
Πέρα από τις σχέσεις με Ναζί, το καθεστώς Άσαντ διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Στάζι, τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας. Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, η Συρία ενίσχυσε τη συνεργασία της με το Ανατολικό Μπλοκ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Στάζι έφεραν την ψυχολογική τρομοκρατία στις επιχειρήσεις τους, ενώ οι Ναζί επικεντρώθηκαν στα βασανιστήρια. Μαζί, δημιούργησαν ένα «σύμπλεγμα καταπίεσης» που συνδύαζε τις πιο σκοτεινές πτυχές δύο διαφορετικών κόσμων.
Καταστροφή Αποδεικτικών Στοιχείων
Μετά τη διάλυση της Στάζι το 1989, οι σχετικοί φάκελοι καταστράφηκαν, καθιστώντας δύσκολη την τεκμηρίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο καθεστώτων. Ωστόσο, οι μαρτυρίες και τα διαθέσιμα δεδομένα υπογραμμίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο δικτατορικών συστημάτων, που είχαν κοινό στόχο τη διατήρηση της εξουσίας μέσω τρόμου και καταπίεσης.
Η ιστορία της Σεντνάγια αποκαλύπτει όχι μόνο τη βαρβαρότητα του συριακού καθεστώτος, αλλά και την αξιοποίηση δικτύων καταπίεσης από διαφορετικά ιστορικά και γεωπολιτικά πλαίσια, δημιουργώντας ένα από τα πιο αποτρόπαια κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας.
Διαβάστε ακόμη
- Τα τρία ελληνικά ξενοδοχεία που μπήκαν στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου
- Τι θα συμβεί αν πληκτρολογήσεις «All I want for Christmas is you» στο Google
- Τα φαγητά που ξεχωρίζουν οι τουρίστες από τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο
- Σε συζητήσεις με τον Φερίτ Σαχένκ της Dogus για το Grand Resort Lagonissi ο Μαντωνανάκης