Όλες οι εμφανίσεις των αντιπροσωπευτικών ποδοσφαιρικών συγκροτημάτων είναι εξ ορισμού σημαντικές, αλλά κάποιες κουβαλούν μία ιστορία πιο βαριά και ένδοξη από άλλες.
Εμείς επιλέξαμε 10 πολύ ιστορικές φανέλες και εμφανίσεις που έβγαλαν λαούς στους δρόμους και φούσκωσαν έθνη από υπερηφάνεια.
Εθνική Βραζιλίας 1970
Ξεκινάμε με το προφανές, καθώς ποιός μπορεί να ξεχάσει την Εθνική Βραζιλίας που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου το 1970; Για πολλούς, ο Pele και η παρέα του, ντυμένοι με κίτρινες φανέλες με πράσινες λεπτομέρειες, μπλε σορτσάκια και άσπρες κάλτσες, αποτελούν την κορυφαία ομάδα στην ιστορία του αθλήματος.
Η Σελεσάο μάγευε τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και πραγματοποιώντας άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση συνέτριψε στον τελικό του θεσμού την Ιταλία με 4-1, με τον Carlos Alberto να πετυχαίνει ένα από τα ομορφότερα γκολ όλων των εποχών. Κι όπως είναι λογικό, ο καθένας θα «σκότωνε» για τη φανέλα της συγκεκριμένης… φουρνιάς με το νούμερο 10 στην πλάτη…
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου – Εθνική Περού 1970
Μία ιδιαίτερη φανέλα αυτή του Περού ξεχωρίζει λόγω του λευκού της χρώματος και της κόκκινης… χαρακιάς που μοιάζει να περνά μια ζωγραφιστή κορδέλα στους ποδοσφαιριστές. Αυτή τη θυμούνται καλά οι αντίπαλοι της ομάδας της Νοτίου Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, διοργάνωση στην οποία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σημείωσε την καλύτερη πορεία του.
Στο Μεξικό, κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία από την Αργεντινή, ενώ στη συνέχεια επικράτησε των Βουλγαρίας και Μαρόκο για να πάρει, παρά την ήττα από τη Γερμανία, την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί υπέκυψε απέναντι στη Βραζιλία, αλλά η φανέλα που… μόστραραν ο Teοfilo Cubillas και οι συμπαίκτες του έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των θεατών.
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου –Εθνική Ολλανδίας 1974-78
Όταν λέμε «πορτοκαλί», μια Εθνική μας έρχεται στο μυαλό. Η φανέλα των «Οράνιε» είχε – και έχει – την τιμή να φορεθεί από κάποιους από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως και έχει τη δική της ιστορία. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή της επίσημης εμφάνισης που φορέθηκε από το 1974 έως το 1978, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε σε δύο συνεχόμενους τελικούς Mundial, μετρώντας ισάριθμες ήττες, από τη Δυτική Γερμανία το 1974 και από την Αργεντινή το 1978, με τη φανέλα να κάνει την εμφάνισή της… με παραλλαγές.
Ο αξεπέραστος Johann Cruyff αρνήθηκε να έχει στους ώμους του τις χαρακτηριστικές τρεις ρίγες της Adidas λόγω της προσωπικής του συνεργασίας με την Puma κι έχοντας και την άδεια της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας περιορίστηκε στις δύο! 4 χρόνια αργότερα δεν θέλησε καν να συμμετάσχει στο Mundial, αλλά ράφτηκαν άλλες δύο διαφορετικές φανέλες, καθώς τα αδέλφια Kerkhof ακολούθησαν το παράδειγμά του!
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου –Εθνική Ιταλίας 1982
Ίσως η πιο όμορφη εμφάνιση στην ιστορία των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Οι Ιταλοί φημίζονται για το γούστο τους και την καλή αίσθηση της μόδας και στην κατάκτηση του τρίτου Παγκοσμίου Κυπέλλου τους το απέδειξαν κι εντός γηπέδου.
Κλασικό μπλε πόλο, με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας ραμμένα στο «κολάρο» και στα μανίκια, φανέλα που θα μπορούσατε να φορέσετε ακόμα και σε μία χαλαρή βραδινή έξοδό σας. Το σορτσάκι ήταν άσπρο και οι κάλτσες μπλε με λευκές ρίγες κι έτσι όταν στις 11 Ιουλίου του 1982 ανέβηκαν στην κορυφή επικρατώντας με 3-1 της Δυτικής Γερμανίας στο Santiago Bernabeu, όλοι συμφώνησαν ότι οι Azzurri ήταν οι πιο καλοντυμένοι Πρωταθλητές Κόσμου.
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου –Εθνική Αργεντινής 1986
Κάθε φανέλα που έχει φορέσει ο Diego Armando Maradona είναι εξ ορισμού ιστορική. Πόσο μάλλον όταν είναι αυτή με την οποία πέτυχε τα δύο χαρακτηριστικότερα γκολ στην καριέρα του. Η ριγέ γαλάζια-λευκή φανέλα με το μάλλον υπερβολικά κοντό μαύρο σορτσάκι έφερε τα πάνω κάτω στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Ο
«Ντιεγκίτο» είχε δείξει τον δρόμο και στον προημιτελικό με την Αγγλία το πήρε όλο πάνω του. Μπορεί αρχικά αυτό να έγινε με το πιο σκανδαλώδες γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το «Χέρι του Θεού», αλλά λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε το γκολ του αιώνα, όταν με εξαιρετική ατομική ενέργεια έκανε 5 Άγγλους μέσους και τον τερματοφύλακά τους να δουν… γαλανόλευκα αστεράκια γράφοντας το 2-1. Το εμπόδιο του Βελγίου ξεπεράστηκε εύκολα και η Albiceleste έφτασε στον τελικό κατακτώντας το τρόπαιο με 3-2 σε βάρος της Δυτικής Γερμανίας.
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου –Εθνική Γερμανίας 1990
Μία φανέλα ιστορική με όλη τη σημασία της λέξης! Μπορεί «στα χαρτιά» Δυτική και Ανατολική Γερμανία να επανενώθηκαν τον Οκτώβριο του 1990, αλλά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου όλοι γνώριζαν ότι ο διχασμός είχε τελειώσει. Έτσι, όταν η Δυτική Γερμανία υπό την καθοδήγηση του Franz Beckenbauer κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στον τελικό με την Αργεντινή (σ.σ. στη διοργάνωση τα Πάντσερ σημείωσαν συνολικά 15 γκολ), τα πανηγύρια ήταν καθολικά.
Η φανέλα ήταν απλή και μοντέρνα: λευκή με τρεις ρίγες στα χρώματα μαύρο, κόκκινο και κίτρινο που σκόπευαν να ενώσουν ένα ολόκληρο έθνος. Ένα έθνος που δεν έπαψε κατά τη διάρκεια του Mundial του 90 – κι έκτοτε – να κυματίζει στα γήπεδα τις τρίχρωμες σημαίες…
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου -Εθνική Καμερούν 1990
Έχουν το παρατσούκλι «Αδάμαστα Λιοντάρια» και η εμφάνισή τους δεν θα μπορούσε να μην αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την ταχύτητα του παιχνιδιού τους. Ο λόγος για τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας του Καμερούν που με τις πράσινες φανέλες τους, τα κόκκινα σορτσάκια τους και τις κίτρινες κάλτσες τους έμειναν αξέχαστοι σε κοινό και αντιπάλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.
Οι Καμερουνέζοι έκαναν αίσθηση από το πρώτο τους ματς στην τελική φάση, καθώς επικράτησαν με 1-0 της Πρωταθλήτριας Κόσμου Αργεντινής. Προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο χάρη σε 2 γκολ του… αειθαλούς Roger Milla επί της Κολομβίας και ολοκλήρωσαν την καλύτερη πορεία τους στα προημιτελικά, όπου πάλεψαν, αλλά τελικά υπέκυψαν απέναντι στην Αγγλία στην παράταση.
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου -Εθνική Γαλλίας 1998
Η ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 από τη Γαλλία ξύπνησε ένδοξες μνήμες στους οικοδεσπότες που το 1984 είχαν πανηγυρίσει εντός έδρας το πρώτο τους Euro. Έτσι, η Adidas που ανέλαβε τη σχεδίαση της επίσημης εμφάνισης θέλησε να δώσει στον Zinedine Zidane και την παρέα του την αύρα των πρωταθλητών.
Η φανέλα ήταν η μοντέρνα εκδοχή της αντίστοιχης με την οποία ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης οι Michel Platini και Jean Tigana και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος τους έφερε γούρι, καθώς με αυτή πόζαραν αγκαλιά με το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη νίκη τους με 3-0 επί της Βραζιλίας στον μεγάλο τελικό. Ένα… υπερμέγεθες αντίγραφό της, μάλιστα, στόλισε ένα από τα κτήρια στη λεωφόρο Champs-Elysees μετά τον τρικολόρ θρίαμβο.
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου -Εθνική Κροατίας 1998
Μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο ιδιαίτερες φανέλες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι αναμφισβήτητα αυτή της Εθνικής Κροατίας. Το κόκκινο και λευκό καρό κάνει τους παίκτες να ξεχωρίζουν από μακριά, ενώ η εμφάνιση που επιλέξαμε, αυτή του 1998, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θυμίζει στους Κροάτες την καλύτερη πορεία της Εθνικής σε διεθνή διοργάνωση.
Συγκεκριμένα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, η ομάδα έκανε την έκπληξη αποκλείοντας στα προημιτελικά τη Γερμανία με 3-0, αλλά στα ημιτελικά, αν και προηγήθηκε, έμεινε εκτός τελικού χάνοντας 2-1 από τη διοργανώτρια και μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Παρόλα αυτά, στον μικρό τελικό πήρε τη νίκη σε βάρος της Ολλανδίας και κατέλαβε την τιμητικότατη 3η θέση, με τον Davor Suker να αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
Ιστορικές φανέλες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου -Εθνική Ελλάδας 2004
Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει και η πιο ένδοξη φανέλα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία φανέλα που όλοι την… προσκυνήσαμε, τη λατρέψαμε, την αγοράσαμε και την ιδρώσαμε από την αγωνία μας. Η λευκή εμφάνιση με τις μπλε λεπτομέρειες που φόρεσαν οι διεθνείς μας στον τελικό του Euro 2004 στην Πορτογαλία, αλλά και η μπλε που φορούσαν στα προηγούμενα ματς, μας ξυπνά τις πιο γλυκές αναμνήσεις και σίγουρα δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Άραγε θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε ξανά και ξανά τη σκηνή που ο Άγγελος Χαριστέας τη σηκώνει καλύπτοντας το κεφάλι του πανηγυρίζοντας το «χρυσό» 1-0 επί των διοργανωτών;