Η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωγνίστριά της Pioneer Natural Resources έναντι $59,5 δισεκατομμυρίων σε συμφωνία για το σύνολο των μετοχών, ή 253 δολάρια ανά μετοχή.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Pioneer θα λάβουν 2.3234 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν. Η συμφωνία εξαγοράς, που αξιολογείται ως η μεγαλύτερη της Exxon από την εξαγορά της Mobil, αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Οι μετοχές της Pioneer σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2% στις προκαταρκτικές συναλλαγές, ενώ η Exxon υποχώρησε περισσότερο από 2%.

Η Exxon είπε ότι ο όγκος παραγωγής της στη λεκάνη της Πέρμιας (Permia) θα υπερδιπλασιαστεί σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα μόλις κλείσει η συμφωνία.

«Οι συνδυασμένες δυνατότητες των δύο εταιρειών μας θα παράσχουν μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να κάνει κάθε εταιρεία σε αυτόνομη βάση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Darren Woods.

«Εξίσου σημαντικό, καθώς προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις εταιρείες μας, συγκεντρώνουμε περιβαλλοντικές βέλτιστες πρακτικές που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και σχεδιάζουμε να επιταχύνουμε το σχέδιο μηδενικού καθαρού της Pioneer από το 2050 έως το 2035», πρόσθεσε ο Woods.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer, Scott Sheffield, σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία θα «βρίσκεται σε καλύτερη θέση για μακροπρόθεσμη επιτυχία μέσω ενός μεγέθους και κλίμακας που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο και προσφέρει ποικιλομορφία μέσω του προϊόντος και της έκθεσης στην πλήρη αλυσίδα ενεργειακής αξίας» μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι και οι δύο εταιρείες κλείνουν σε συμφωνία. Έκτοτε, οι μετοχές της Pioneer αυξήθηκαν περισσότερο από 10%.

Διαβάστε ακόμη: