Μια νέα συμφωνία για την επιτάχυνση και τη μείωση των κινδύνων στην ανάπτυξη εγχώριας και ανταγωνιστικής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας προτείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας.

Η πρόταση -που υπογράφεται από τις μεγάλες αιολικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Ευρώπης- καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προκηρύξουν διαγωνισμούς για τουλάχιστον 100 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά την περίοδο 2031-2040. Αυτοί οι διαγωνισμοί πρέπει να βασίζονται σε διμερή Συμβόλαια Διαφοράς (Contracts for Difference – CfDs). Η ισχύς των διαγωνισμών της νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα πρέπει να καθορίζεται πιο συντονισμένα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και να κατανέμεται ομαλά μέσα στα χρόνια. Η προβλεψιμότητα όσον αφορά στους όγκους και τα έσοδα από ένα σταθερό πρόγραμμα διαγωνισμών CfDs θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και θα εξασφαλίσει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα παίξει τον ρόλο της στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης. Ο κλάδος δεσμεύεται να μειώσει το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά 30% έως το 2040.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση της ενέργειας για επιθετικούς σκοπούς και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της και να κάνει την ηλεκτρική ενέργεια πιο προσιτή. Και πρέπει να συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της προς την απανθρακοποίηση.

Η εγχώρια και οικονομικά προσιτή υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί βασική λύση. Την τελευταία δεκαετία η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναπτύχθηκε ταχέως και μείωσε σημαντικά το κόστος. Σήμερα παρέχει αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Για να καλύψει η Ευρώπη τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι ετήσιες εγκαταστάσεις πρέπει να φτάσουν τα 15 GW έως τη δεκαετία του 2030. Ωστόσο, η αυξημένη επενδυτική αβεβαιότητα, το ανεπαρκές επίπεδο εξηλεκτρισμού και τα πλαίσια διαγωνισμών που συνεπάγονται υψηλά ρίσκα για τους επενδυτές, θέτουν σε κίνδυνο την εμπορική βιωσιμότητα των έργων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώνεται.

Για να αντιστρέψει αυτές τις τάσεις, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας προτείνει μια Νέα Συμφωνία για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας καλεί τις κυβερνήσεις να:

  • Δεσμευτούν σε διαγωνισμούς για διμερή συμβόλαια CfDs για 100 GW: Να προκηρύξουν τουλάχιστον 100 GW σε CfDs μέσα σε 10 χρόνια με ισχυρή πολιτική δέσμευση, μέσω σταθερής τιμής που θα αναπροσαρμόζεται κατάλληλα (indexed), ώστε σε ένα βέλτιστο περιβάλλον μειωμένου κινδύνου, να δημιουργηθούν χρηματοδοτήσιμα έργα.
  • Να εφαρμόσουν συνεπή χρονοδιαγράμματα: Να προγραμματίσουν τις προθεσμίες ολοκλήρωσης των 100 GW με ομαλό τρόπο, με 10 GW ετησίως από το 2031 έως το 2040, ώστε να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα της αγοράς μέσω διασυνοριακού σχεδιασμού, διατηρώντας παράλληλα επαρκή ευελιξία για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των έργων, ώστε να επιτευχθεί βέλτιστη αξιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επενδύσεων.

Μαζί με επιπλέον ισχύ που θα υποστηρίζεται από Συμβόλαια Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs), αυτό θα θέσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με στόχο τις 15 GW ετήσιων εγκαταστάσεων έως τη δεκαετία του 2030.

Αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να συνοδευτούν από ευρύτερα μέτρα για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών και την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση των δικτύων.

Αυτό θα δημιουργήσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Σε αντάλλαγμα, η βιομηχανία δεσμεύεται να προσφέρει:

  • Κεφάλαια για επενδύσεις: Να διασφαλίσει την ανάπτυξη του κλάδου ώστε να ανταποκριθεί στους αυξημένους όγκους, επενδύοντας σε έργα, βιομηχανία, παραγωγική ικανότητα και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Μειώσεις κόστους: Να φέρει την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε καλύτερη χρηματοδοτική θέση και σε μια επιταχυνόμενη καμπύλη μάθησης για μείωση του κόστους, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) κατά 30% έως το 2040. Αυτό θα επιτρέψει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, π.χ. μέσω πρόσβασης σε χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, μείωσης κινδύνου έργων, συνεργασίας για τυποποίηση, και επιπλέον εξοικονόμησης από τη βιομηχανοποίηση σε κόστος επένδυσης και λειτουργίας όλων των στοιχείων και διαδικασιών, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
  • Αξία για την κοινωνία και τις κοινότητες: Να προσφέρει μακροχρόνια αξία στις κοινότητες μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των ποιοτικών θέσεων εργασίας – ειδικά στις παράκτιες περιοχές – και στους καταναλωτές μέσω της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, να συμβάλλει στη μείωση του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας. Να διασφαλίζει ότι τα έργα θα ολοκληρώνονται έγκαιρα, με υψηλή ποιότητα και με κόστος που θα ευθυγραμμίζεται με τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη: