Ερώτηση στις 30/12/2024 και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την διαδικασία επιλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Υπερταμείο, υπέβαλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και μέλη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μιλώντας μεταξύ των άλλων για στημένη διαδικασία με μπροστάρη την εταιρεία συμβούλων Stanton Chase, θέτοντας παράλληλα προβληματισμούς για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Επιπλέον θέτουν θέμα για την καταλληλόλητα του κ.κ. Δημήτρη Πολίτη και Παναγιώτη Σταμπουλίδη για την θητεία τους στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας και τα πεπραγμένα της θητείας τους.

Τα οικονομικά στοιχεία

Αναλυτικότερα επισημαίνουν ότι το 2023 οι ζημίες του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν στα 4.070.911 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 65% σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες του ανήλθαν στα 17.700.544 ευρώ, με αποτέλεσμα το 2023 τα συνολικά ίδια κεφάλαια του ΤΑΙΠΕΔ (12.299.456 ευρώ) να ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 50% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου (30.000.000 ευρώ).

Επιπλέον, οι σπατάλες της διοίκησης του Ταμείου ήταν αντίστοιχα προκλητικές, αφού την πενταετία 2019-2023 οι συνολικές δαπάνες λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ ήταν αυξημένες, έναντι της προηγούμενης 5ετίας, κατά 80%.

Δηλαδή φόρτωσαν το Υπερταμέιο με τεράστιες ζημίες που θα αποτυπωθούν στον Ισολογισμό του.

Η προκήρυξη για τη μη εκτελεστικά μέλη και το παράδοξο

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση του Υπερταμείου και μετά την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καυτηριάζουν, μεταξύ των άλλων, το θέμα της μη προκήρυξης των μη εκτελεστικών μελών του Υπερταμείου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην προκήρυξη για τα μη Εκτελεστικά Μέλη με ζητούμενα προσόντα μάλιστα περισσότερα των Εκτελεστικών!

Σύμφωνα με την προκήρυξη απαιτούνται:

• Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δέκα (10) ετών σε ανώτερες θέσεις εταιρικής διαχείρισης σε τομείς όπως βιομηχανία, χρηματοοικονομική, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, επίβλεψη κινδύνων, τεχνολογία, δημόσια πολιτική, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καθώς και στο τομέα των επενδύσεων.

• Κατανόηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς.

• Εμπειρία ως μέλος ΔΣ σε ιδιωτικές εταιρείες και αποδεδειγμένο ιστορικό αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο του Δ.Σ.

• Η έκθεση και η εμπειρία σε διεθνές περιβάλλον θα θεωρηθεί πλεονέκτημα καθώς και η γνώση των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

• Επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες. Αποδεδειγμένη ικανότητα εργασίας σε ομαδικό περιβάλλον.

• Αδιαμφισβήτητη επιχειρηματική ηθική.

Πλεονέκτημα θα θεωρηθούν τα ακόλουθα προσόντα:

• Εμπειρία σε εταιρείες χαρτοφυλακίου και σύνθετες δομές διαχείρισης.

• Εμπειρία στους τομείς της εταιρικής αναδιάρθρωσης, του μετασχηματισμού επιχειρήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, αφού δεν γίνεται σε καμία προκήρυξη παγκοσμίως να ζητάς περισσότερα προσόντα για τα μη εκτελεστικά μέλη από τα εκτελεστικά.

Το radar όπως έχει ήδη επισημάνει όλα αυτά έγιναν για να καλύψουν τα χαμηλά προσόντα του κ. Σταμπουλίδη (απόφοιτος ΤΕΙ – ζωικής παραγωγής), ο οποίος δια λαλά ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τον Μέγαρο Μαξίμου την κατοχή της εν λόγω θέσης.

Η αντίδραση των Ευρωπαϊκών θεσμών

Επισημαίνουμε ότι όλα αυτά έχουν φτάσει στα radar των 2 εκπροσώπων των θεσμών που ορίστηκαν κατόπιν εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , κ. Jacques, Le Pape,Πρόεδρο του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης και κ. Kevin Cardiff, Μέλος του Συμβουλίου οι οποίοι παρακολουθούν όλα αυτά και αναμένεται να ασκήσουν βέτο στις αναξιοκρατικές, φωτογραφικές και ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Τέλος, αναμένεται να δούμε εάν τελικά θα επικρατήσει η αξιοκρατία των θεσμών ή ο λόγος του Μεγάρου Μαξίμου που θα σημαίνει ότι οι θεσμοί είναι διακοσμητική πλέον και οι διαδικασίες βιτρίνα.

Διαβάστε ακόμη