Τον περασμένο Μάρτιο, η Μέγκαν Μαρκλ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εταιρεία», υπονοώντας ότι λειτουργεί ως επιχείρηση.
Η συγκεκριμένη αναφορά -κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Oprah Winfrey– προκάλεσε αρκετό θόρυβο τόσο εντός, όσο και εκτός της μοναρχίας. Λίγο καιρό νωρίτερα, άλλωστε, αντίστοιχο θόρυβο είχε προκαλέσει και η σειρά του Netflix «The Crown», η οποία επιχείρησε να ρίξει μια «καλλιτεχνική» ματιά στα ενδότερα του Παλατιού.
Στον απόηχο όλων των παραπάνω, το Insider αναζήτησε και παρουσίασε τον αριθμό όσων εργάζονται και βοηθούν την «εταιρεία» της βασιλικής οικογένειας. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται στο παρασκήνιο, υπηρετώντας τη βρετανική μοναρχία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, στο «νοικοκυριό» της Βασίλισσας απασχολούνται 1.133 άτομα, τα οποία προέρχονται από τον στενό κύκλο συμβούλων και βοηθών έως τους απλούς υπηρέτες του Παλατιού.
Από την καταμέτρηση του Insider εξαιρέθηκαν όσοι εργάζονται για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως για παράδειγμα για τον Πρίγκηπα Κάρολο. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι στοιχίζουν στους φορολογούμενους περίπου 116 εκατ. δολάρια ή αλλιώς 85,9 εκατ. λίρες ετησίως, εκ των οποίων τα 44,1 εκατ. αφορούν μισθούς.
Και τι ακριβώς κάνουν; Βοηθούν τη Βασίλισσα στο να επιτελεί τον ρόλο της επικεφαλής του κράτους αλλά και στη διαμόρφωση του «τι εστί μοναρχία» στις συνειδήσεις των πολιτών. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η λειτουργία του Παλατιού θα μπορούσε κάλλιστα να προσομοιάζει με μια ανεξάρτητη υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης ή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ιδίως από τη στιγμή που η βασιλική οικογένεια εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε αρκετές εκδηλώσεις στο εξωτερικό και υπηρετεί τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα, μέσω διπλωματικών συμμαχιών.