Ο επενδυτής τεχνολογίας Chamath Palihapitiya, ο οποίος είπε πριν από δύο χρόνια ότι το bitcoin αντικατέστησε τον χρυσό και προέβλεψε ότι το ψηφιακό νόμισμα θα σκαρφαλώσει στα 200.000 δολάρια, έχει πολύ πιο προσεκτική άποψη για τα κρυπτονομίσματα αυτές τις μέρες.”Τα Crypto είναι νεκρά στην Αμερική“, είπε ο Palihapitiya πρόσφατα σε συνέντευξη.

Ο Palihapitiya κατηγόρησε για την κατάρρευση της κρυπτογράφησης σε μεγάλο βαθμό τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν γίνει πολύ πιο επιθετικές στην αναζήτηση κακών παραγόντων στον κλάδο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Gary Gensler δήλωσε ότι οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτογράφησης θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς νόμους περί κινητών αξιών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ενώπιον των νομοθετών πρόσφατα, ο Gensler συνέδεσε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank με τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

«Ακούσαμε τον Gensler να αποδίδει ακόμη και την τραπεζική κρίση στα κρυπτονομίσματα», είπε ο Palihapitiya. «Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν στρέψει σταθερά τα όπλα τους στην κρυπτογράφηση».

Η SEC ενίσχυσε την επιβολή της στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, επηρεάζοντας τις εταιρείες και τα έργα που η ρυθμιστική αρχή ισχυρίζεται ότι πουλούσαν μη εγγεγραμμένους τίτλους.

Τον Φεβρουάριο, ο οργανισμός πρότεινε κανόνες που θα άλλαζαν ποιες εταιρείες κρυπτογράφησης μπορούν να τηρούν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών.

Τον Μάρτιο, η SEC εξέδωσε μια ειδοποίηση Wells– συνήθως ένα από τα τελευταία βήματα πριν επιβάλλει πρόστιμα/χρεώσεις – για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase  προειδοποιώντας την εταιρεία ότι εντόπισε πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί τίτλων των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η SEC χρέωσε την πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων Bittrex και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλό της για τη λειτουργία ενός μη εγγεγραμμένου χρηματιστηρίου.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έφτασε σε ρεκόρ περίπου 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, όταν το επιτόκιο αναφοράς της Federal Reserve ήταν σχεδόν μηδενικό και οι επενδυτές πλημμύριζαν σε κίνδυνο. Η αγορά άλλαξε βιαστικά πέρυσι, καθώς η Fed άρχισε να αυξάνει σταθερά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στις αρχές του 2021, ο Palihapitiya προέβλεψε στο CNBC ότι το Bitcoin θα αυξηθεί από 39.000 $ τότε στα $100.000 και στη συνέχεια στα $200.000.

«Σε ποια περίοδο, δεν ξέρω», είπε. «Πέντε χρόνια, 10 χρόνια, αλλά πάει εκεί. Και ο λόγος είναι γιατί κάθε φορά που βλέπεις όλα αυτά να συμβαίνουν, απλώς σου υπενθυμίζει ότι, ουάου, οι ηγέτες μας δεν είναι τόσο αξιόπιστοι και αξιόπιστοι όσο παλιά».

Αργότερα το 2021, λίγο πριν την κορύφωση, είπε ότι το Bitcoin «αντικατέστησε ουσιαστικά τον χρυσό».

Το Bitcoin διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή σε κάτι περισσότερο από 27.300 $, μειωμένο κατά 60% από το υψηλό όλων των εποχών.

Διαβάστε περισσότερα