Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που προάγουν τις νοητικές ικανότητες και συμβάλλουν στην ευφυΐα όσων τις ασκούν.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα χόμπι σου λένε πολλά για το πόσο έξυπνος είσαι. Όλοι έχουμε ανάγκη από κάτι που θα μας βοηθήσει να αποσυνδεθούμε για λίγο από την ένονη καθημερινότητα. Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, ο καθένας επιλέγει πώς θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τον ελεύθερό του χρόνο.

Τι λένε όμως για εμάς τα χόμπι που επιλέγουμε; Σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσίευσε το περιοδικό Business Insider, αποδεικνύεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ χόμπι και ευφυΐας. Παρακάτω, λοιπόν, σου έχουμε τη λίστα με τα χόμπι που, που σύμφωνα με την επιστήμη, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είσαι ένα πολύ έξυπνο άτομο.

Διαλογισμός

Μια μελέτη που διεξήχθη από τη Sara Lazar και την ομάδα της στο Χάρβαρντ το 2011 έδειξε ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει πραγματικά τη δομή του εγκεφάλου. Μια περίοδος περίπου δύο μηνών κατά την οποία οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στη Μείωση του Στρες με βάση την Ενσυνειδητότητα (MBSR) έδειξε αύξηση στο πάχος του φλοιού στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που έχει μεγάλη επίδραση στη μάθηση και τη μνήμη.

Μουσικά όργανα

...

Εδώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αν καταφέρεις να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο με συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη σύνδεση μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αυτό είναι ουσιαστικά το νοητικό ισοδύναμο μιας προπόνησης για ολόκληρο το σώμα, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλα τα μέρη του εγκεφάλου, που επεξεργάζονται την όραση, τον ήχο, την κίνηση και τη μνήμη.

Φυσική άσκηση

Αν και η ψυχική οξύτητα και η φυσική κατάσταση συνήθως δεν σχετίζονται, είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φαντάζεσαι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική σας υγεία, βοηθώντας σας να σκεφτείτε, να μάθετε, να λύσετε προβλήματα και να απολαύσετε συναισθηματική ισορροπία». Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει το άγχος ή την κατάθλιψη.

Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας επηρεάζει τόσο τη λήψη αποφάσεων όσο και την πνευματική ευκινησία, βελτιώνοντας και τα δύο. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που ξέρουν να μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες έχουν καλύτερη μνήμη, είναι σε θέση να λύνουν προβλήματα πιο αποτελεσματικά, να συγκεντρώνονται και να ακούν περισσότερο, καθώς επίσης και να εκτελούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικά.

Ταξίδια

...

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ταξιδεύουν αντί να μένουν σπίτι όταν έχουν ελεύθερο χρόνο είναι πιο έξυπνοι, γιατί τίποτα δεν ανοίγει περισσότερο το μυαλό από το ταξίδι. Το να το κάνεις για ευχαρίστηση, δηλαδή να ταξιδέψεις για να γνωρίσεις μια νέα πόλη ή χώρα, τα έθιμά της, τους ανθρώπους της, την κουζίνα της και τον πολιτισμό της, έχει τρομερά θετικό αντίκτυπο στο μυαλό.

Ανάγνωση βιβλίων

Όπως τα ταξίδια, έτσι και το διάβασμα λέγεται ότι είναι το είδος της νοητικής άσκησης που ανοίγει πραγματικά το μυαλό. Είναι ένας τρόπος να αφομοιώσεις νέες πληροφορίες και να δεις τα πράγματα από μια νέα οπτική. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κάθε λέξη και θυμάται το νόημά της αμέσως. Η ανάγνωση βοηθά επίσης στην οπτικοποίηση, καθώς σου επιτρέπει να φανταστείς τι διαβάζεις και πώς ακούγονται οι φωνές στους γραπτούς διαλόγους.

Βιντεοπαιχνίδια

Αν και συχνά απορρίπτονται από τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης ως «σπατάλη χρόνου», τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αυξήσουν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες. Ονομάζονται ακόμη και «ασκήσεις εγκεφάλου», αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστικές από τα burpees που κάνεις στο γυμναστήριο.

Διαβάστε ακόμη: