«Η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας».
Αυτή τη δήλωση κάνουν κατηγορηματικά ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι προέχει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ότι δεν υπάρχει σχετική «αρνητική ντιρεκτίβα» της ΕΕ, ούτε και μπορεί να υπάρξει.
Το θέμα θα θέσει τη Δευτέρα, στο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκας μετά την απαίτηση των Ρώσων και της Gazprom να πληρώνονται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου σήμερα φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.
Τα επιτελεία στην Αθήνα τρέχουν και δεν φτάνουν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Τις επόμενες 40 ημέρες, θα εγκατασταθεί νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 θα επιτευχθεί μεγαλύτερη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαία στρατηγική
Εν τω μεταξύ σύσσωμη η ΕΕ (φυσικά και η Ελλάδα) αναμένουν να δουν τι θα πράξει η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην ρωσική αξίωση για πληρωμές σε ρούβλια αναμένουν η Αθήνα, οι Βρυξέλλες και όλη η Ευρώπη.
Η επόμενη πληρωμή του Βερολίνου στην Gazprom είναι αυτές τις ημέρες (29 Απριλίου αλλά παγίως υπάρχει πενθήμερο ‘αβάντζο’) ενώ ο Καγκελάριος Σολτς αρνείται κατηγορηματικά συμμόρφωση στο ρωσικό αίτημα.
Έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών με μακρά εμπειρία δίνει τη δική του πτυχή πάντως: «ήταν λάθος της κας Φον Ντερ Λάιεν και της Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου να απορρίψουν χωρίς συζήτηση το ρωσικό τελεσίγραφο. Η άρνηση χωρίς διαπραγματεύσεις συνέβαλε στην διατήρηση των τιμών του αερίου σε υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση του πολέμου χωρίς κάποιο όφελος για την Ευρώπη. Μια περίοδος συζητήσεων με τη Gazprom θα πετύχαινε συνθήκες ηρεμίας στα χρηματιστήρια, άρα μείωση των υπερκερδών για την Gazprom, ενώ ταυτόχρονα θα επέτρεπε στην ΕΕ να εστιάσει σε πιο σημαντικά ζητήματα, δηλαδή στο πως θα μειωθεί η τιμή του αερίου. Με άλλα λόγια, η αναταραχή βολεύει τη Ρωσία, καθώς όσο πιο ψηλά παραμένει η τιμή του αερίου στα χρηματιστήρια, τόσο περισσότερα έσοδα έχει» και αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί στις Βρυξέλλες που προσθέτουν: «πρακτικά η μετατροπή σε ρούβλια των ευρώ και δολαρίων που εισπράττει η Μόσχα από τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων, είναι κάτι που γίνεται άτυπα και σήμερα. Ο μεν Πούτιν θέλει να δείξει ότι η Ευρώπη υποχωρεί μπροστά στη Ρωσία, η δε, Ευρώπη ότι δεν εκβιάζεται. Ποιος την πληρώνει; Οι ευρωπαίοι καταναλωτές!».
Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο
Η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει χρόνο έως τις 20 Μαΐου οπότε είναι η πληρωμή στην Gazprom. Ακόμη και αν ως τότε δεν έχει βρεθεί πολιτική λύση από την Κομισιόν (πολύ δύσκολο), θα έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες στο χώρο της ενεργειακής ασφάλειας.
«Φυσικά δεν υπάρχει καμία ντιρεκτίβα από τη Κομισιόν ότι το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Αντίθετα υπάρχουν μόνο non paper που λένε ότι το άνοιγμα λογαριασμού στην συγκεκριμένη τράπεζα δεν αποτελεί αθέτηση των κυρώσεων, εκτός και αν εμπλακεί στην συναλλαγή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κάτι που δεν συμβαίνει» μας λέει ο έλληνας των Βρυξελλών που γνωμοδοτεί και για την Αθήνα και συνεχίζει: «έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνικό θέμα που δεν επηρεάζει το εμπάργκο και δεν θα φέρει πρόβλημα. Ότι γινόταν μέχρι τώρα θα γίνεται: σε ευρώ πληρώναμε, σε ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε».
Αλλά και υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΥΠΕΞ με ειδικότητα στα κοινοτικά θέματα λέει: «Τεχνικό είναι το ζήτημα και δεν επηρεάζει την τιμή ή τον τρόπο πληρωμής, κάτι που γνωρίζουν καλά στην Κομισιόν αλλά διστάζουν επειδή δεν ξέρουν τι θα κάνουν οι γερμανοί. Το κόλπο με τα ευρώ-ρούβλια, φέρνει μικρή πλασματική ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα που θα το οδηγήσει σε μικρή επίσης άνοδο στην αγορά συναλλάγματος. Ο Πούτιν θέλει μια ‘πύρρειο’ νίκη, κάνοντας κάποιες κυβερνήσεις και εταιρείες να …υπακούσουν στις δήθεν εντολές του ενώ στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα. Η ΕΕ πρέπει να λάβει μια απλή πολιτική απόφαση και να κάνει …το κορόιδο, τίποτα δεν αλλάζει έτσι κι αλλιώς».
Στην ερώτηση τι θα κάνουν τώρα οι γερμανοί, ο έλληνας διπλωμάτης λέει: «Το Βερολίνο μας λέει ότι το διάταγμα Πούτιν είναι παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Αλλά υπάρχει τρόπος συμβιβασμού και win-win: πληρώσει ο οφειλέτης σε ευρώ τη Gazprombank που –ώ του θαύματος!- βρίσκεται εκτός των κυρώσεων αποκλεισμού από το Swift και μετά εκείνη ανοίγει με άδεια του πελάτη ένα δεύτερο λογαριασμό, μετατρέποντας τα ευρώ σε ρούβλια. Απλά, νόμιμα και εξόχως συμβιβαστικά!».